Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Ltd.'ın analistlerinden Derek Halpenny, Almanya'nın ortak Euro Bölgesi tahvillerinin çıkarılmasına destek vermemesi durumunda, Avrupa'nın para birliğinde çözülmelerin görülebileceğini söyledi.

"Son hedef ortak tahvil çıkarılması olmalı" diyen Londra'daki Bank of Tokyo'nun döviz kuru biriminin Avrupa'dan sorumlu müdürü Halpenny, borç krizinin çözümü için önümüzdeki 12-18 ay içinde Almanya'dan böyle bir destek görülmezse, euronun dağılma ihtimalinin artacağını belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Aralık ayında Euro Bölgesi'nde ortak tahvil çıkarılması fikrine karşı çıkarak, ülkelerin bütçeleri üzerindeki denetimlerini korudukları sürece, bu fikrin "düşünülemez" olduğunu savunmutşu. Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi ve bölgenin toplam GSYH'sının yüzde 30'unu kapsayan Almanya, 2011'de yüzde 3 büyüme kaydetti.

Kriz süresince Almanya'nın, Avrupa'daki zayıflamadan ayrışabildiğini belirten Halpenny, ancak özellikle 2011'in büyüme ve iş dünyası beklentileri bakımından "büyük sürpriz" olduğunu söyledi.

Halpenny, kısa vadede tüm gözlerin Avrupa Merkez Bankası'nda olacağını, çünkü AMB'nin bir miktar bağımsızlığa sahip ve siyasetten uzak olmasından ötürü en hızlı hareket edebilen kuruluş olduğunu savundu.