Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley'den Hans-Guenter Redeker'e göre, Avrupa Merkez Banksı'nın tahvil alımlarını sürdürmesiyle, euro bu yıl hisselerle uzun süredir devam ettirdiği korrelasyonunu bozabilir.

Bu yılın eurodan, varlık yatırımı olarak uzaklaşılacağı bir yıl olacağını, bunun da euroyu bir "borç" hâline getireceğini söyleyen Londra'daki Morgan Stanley'nin Döviz stratejisi müdürü Redeker, "euro ve varlık sınıfı arasındaki ilişki 2002'deki gibi 'eksi' olabilir" dedi.

Ekim'in başından bu yana Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 5 artış kaydederken, euro, dolar karşısında yüzde 6 düştü ve ikisi arasındaki korrelasyon Kasım'da yüzde 91'den yüzde 55'e geriledi.

Euro dün erken saatlerde dolar karşısında 4 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini test etmesinin ardından New York saati ile 14:32 itibariyle yüzde 0.7 değerlenerek 1.3018'den işlem gördü.

Redeker, Avrupa Merkez Bankası'nın bilanço tablosundaki genişleme ve keskin bir düşüşe işaret eden faiz tahminlerinin, bu ayrışmanın olası sebepleri olabileceğini söyledi.