Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası'nın, bankaların ayıracağı zorunlu karşılık oranlarının %6,0'dan %5,5'e indirmesi ile Asya Borsaları artıda seyrederken, Yunanistan ve özel kreditörler arasındaki müzakelerde nihai anlaşmaya varılmaması ve dünkü AB Maliye Bakanları toplantısında piyasayı rahatlatacak somut karar çıkmaması Avrupa borsalarında satış ağırlıklı harekete neden oluyor.

Dün gerçekleşen AB Maliye Bakanları toplantısında görüşülen Mali Birlik'in uygulanmasına ve Avrupa Kurtarma Fonu ve Avrupa İstikrar Mekanizması'nın niteliklerine ve büyüklüklerine ilişkin detaylar, Yunanistan ve kreditörler arasındaki görüşmelerin istenilen düzeye gelmemesi ile gölgede kaldı. Özel kreditörler yapabilecekleri en iyi teklifi yaptıkları ve topun artık IMF ve AB'de olduğunu belirtirken, IMF halen yeni ihraç edilecek 30 yıllık tahvil faizi ile ilgili diretmeye devam ediyor. IMF, 30 yıllık tahvilin 2020'ye kadar kupon ödemesinin %3,5'un altında olması ve 2020 sonrasında %4'ün altında olması, Yunanistan'ın hedeflenen borç stoku oranını ulaşması için gereken düzeyler. Özel sektör kreditorleri ile tahvillerdeki zararlarının %70'i aşmaması için şartlarının diretiyorlar.

Toplantılar ve görüşmelerin haricinde Avrupa tarafından veri akışı gelmeye devam ediyor. Euro Bölgesi Ocak ayına ilişkin PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), 48,5 olan beklentinin üzerinde 50,4 seviyesinde geldi. Endeksteki 50'nin altı değerler daralmayı işaret ederken, Euro Bölgesi PMI Ağustos ayından bu yana 50'nin altında seyrediyordu. Almanya İmalat PMI verisi de 49,0 olan beklentinin üzerinde 50,9 gelerek bir anlamda Euro Bölgesi'ndeki yükselişin tetikleyicisi oldu.

Hazine'nin yoğun ihraç programında 2013 vadeli gösterge niteliğindeki tahvilin yeniden ihracı ve 2022 vadeli sabit kuponlu ihraç bulunuyor. Geçtiğimiz hafta ve dün yapılan ihalelerde beklenenin üzerinde satış gerçekleşen Hazine ihaleleri başarılı olarak nitelendirillirken bugün, özellikle gösterge tahvil niteliğindeki ihracı yine talebin yoğun olması bekleniyor. Öte yandan saat 14:00'te yeni yılın ilk TCMB PPK toplantı kararı yayınlanacak. Piyasa beklentisi faizde ve faiz koridorunda herhangi bir değişiklik olmaması yönünde iken, toplantı öncesi dün yabancı yatırım kurumlarından gelen yazılar, faizde veya koridorda bir gevşeme olduğu takdirde, kırılganlığın devam etmesi nedeniyle, bunun etkisinin olumsuz olacağı yönündeydi.

Yunanistan ve kreditörler arasında görüşmelerde mutabakat sağlanacağı yönünde beklentinin geçtiğimiz haftadan bu yana hisse senedi piyasalarına yükseliş olarak yansımasının ardından sürecin uzaması ile satış baskısı kendini göstermeye başlıyor. Avrupa borsalarında %1'e yakın düşüşler gözlenirken, İMKB-100'de ilk seanstaki geri çekilme %1,09 oldu. Bileşik Endeks ilk seansı 602 puan düşüşle 54.584 puandan kapatırken, bankacılık endeksinde görülen %1,5'lik negatif seyir Endeks'teki düşüşü ivmelendirdi.

Hazine ihracı öncesinde Dolar / TL %0,3 yükselişle 1,8230'da seyrediyor. EUR / USD paritesi ise Avrupa kaynaklı sorunların devam etmesine rağmen 1,30 seviyelerinde yatay seyrini koruyor. Gösterge niteliğindeki 2 yıllık tahvil faizi ise 5 baz puan düşüşle 10,25 sevesinde bulunuyor. Dün görülen artışın ardından emtia fiyatlarında bugün gevşeme hakim. Altının onsu %0,5 azalışla 1670 dolardan işlem görürken, brent petrolün varil fiyatı %0,4 kayıpla 110 dolar/varil seviyesinde tutunma çabasında

Cihan Başkal

Bloomberg HT

Araştırma Bölümü

cbaskal@bloomberght.com