Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki politika yapıcılar ve Yunanistan'ın özel sektör kreditörlerinin, ülkenin borç krizinin çözümünde anlaşmakta sorun yaşamasıyla Avrupa Borsaları 5 ayın zirvesinden düştü. Hindistan'daki hisse senetleri ise ülkenin merkez bankasının beklenmedik munzam karşılık indiriminin ardından değerlendi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, 7.35 itibariyle New York'ta yüzde 1 geriledi. Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.5 düşerken, Hindistan'ın Sensex Endeksi yüzde 1.5 primlendi. ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini izleyen Dolar Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. 10 yıllık Alman hazine tahvilinin getirisi 1 baz puanlık düşüşle yüzde 1.96 oldu. Doğal gaz ise yüzde 2.7 değer kazandı.

Yunanistan'a daha fazla para aktarmaya çalışan Avrupalı maliye bakanları, ülkenin kreditörlerine "daha fazla taviz" çağrısında bulundu. Apple Inc., McDonald's Corp. ve Johnson&Johnson, Fed'in faiz toplantısına başladığı bugün, 4. çeyrek bilanço rakamlarını açıklayacak.

Avrupa'da hâlâ belirsizliklerin çok fazla olduğunu ve Yunanistan'ın yeniden yapılandırılması konusunun hâlen daha çözüm beklediğini belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejisi müdürü Shane Oliver, geçtiğimiz aydan bu yana piyasada görülen hızlı koşunun ardından, bir miktar düzeltme olmasına şaşırmayacağını söyledi.

Stoxx 600 Endeksi'nde değerlenen her hisseye karşılık 5 hissede düşüş görüldü. 2012'de yüzde 4.1 yukarıda seyreden endeks, 1997'den bu yana en iyi yıl başlangıcını yaptı. Societe Generale SA ve Deutsche Bank AG yüzde 3.9'un üzerinde düşüşle, finansal hisselerdeki kayıplara öncülük etti. Hollanda'nın en büyük telefon şirketi Royal KPN NV, 2012'de daha düşük nakit akışı ve kâr beklediğini açıklamasının ardından yüzde 7 değer kaybederek, son 5 ayın en sert düşüşüne işaret etti.