Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalyan ve Fransız devlet tahvilleri, Yunanistan ile özel sektör alacaklılar arasında borç takası konusunda anlaşmaya varılacağına yönelik iyimserliğin azalması ile birlikte değer kaybetti. Alman tahvilleri yerine bu ülkelerin tahvillerini tutmak için yatırımcıların talep ettikleri ekstra faiz yükseldi.

10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi, Euro Bölgesi imalat sanayi ve hizmet sektörünün Ocak ayında beklenmedik bir şekilde genişlemesine karşın dört haftanın zirvesinden gevşedi.

Londra'da WestLB AG sabit getirili menkul kıymetler stratejisti John Davies, "Yunanistan'dan gelen son haberler biraz daha az pozitif" dedi ve "Çevre ülkelerin tahvillerinde faiz farklarında önemli düşüşler görmüştük. Ancak şimdilerde bu iyimserliğin azalmakta olduğunu görmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 11 baz puan yükselerek, Londra saati ile 12:35'te yüzde 6.21'e çıktı. Mart 2022'de vadesi dolacak yüzde 5 faizli tahvilin fiyatı 0.74 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 7.4 euro düşerek 91.645'e indi.

İtalyan tahvilleri ile Alman tahvillerinin faizleri arasındaki fark 12 baz puan artarak 425 baz puana çıktı. 10 yıl vadeli Fransa tahvillerinin faizi 5 baz puan artarak yüzde 3.19'a çıktı ve Alman tahvillerinin faizi ile arasındaki fark 123 baz puana ulaştı.

10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi, yüzde 2 ile 21 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, bugün 1 baz puan düşerek yüzde 1.96'ya indi.