Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın dört bir yanındaki Çinliler, 23 Ocak'ta Ay takvimine göre kutladıkları yeni yıllarına girdi. 2012, üç bin yıllık Çin astrolojisinde "ejderha" yılına karşılık geliyor.

Ejderha, yalnızca farazi bir yaratıktan ibaret değil. The Economist dergisinde dün, ejderha yılının başladığı günde, ejderha yıllarındaki hisse senedi Borsalarının performansına dikkat çekildi.

Güç, otorite ve varlığın sembolü olan ejderha yılı, hisse senetleri için iyi bir yılın habercisi olabilir. 1900 ve 2011 yılları arasında tekrarlanan 9 ejderha yılında, ABD'deki Dow Jones Endeksi reel olarak yüzde 7.7 artış kaydederek, 12 zodyak işareti arasında en iyi 2. konuma oturdu. Hisse senetleri performansları bakımından en iyi dönemler "tavşan" yılında, en kötüleri ise "keçi" yılında görüldü.

Bu sebeple ejderha yılını bu yıl hisse senetleri de mutlulukla karşılayabilir. Ancak hisse senetleri, bir sonraki "yılan" yılı için aynı sözü veremiyor; zira "yılan" yılı dönemlerinde Dow Jones Endeksi, 111 yıl boyunca en kötü 2. performansını kaydetti.