Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa'nın resesyona yönelmesi ve Çin ve Hidistan'da büyümenin yavaşlaması ile birlikte, küresel büyüme tahminini düşürdü.

IMF, bugün yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3.3 büyüyeceği tahmininde bulundu. Fon, Eylül ayındaki tahmininde, büyümenin yüzde 4.5 olacağını kaydetmişti. IMF, ayrıca, Euro Bölgesi'nin bu yıl "ılımlı resesyona" girebileceğini ve önceki tahmini olan yüzde 1.1'lik büyüme yerine yüzde 0.5 daralabileceğini belirtti. Fon, ABD için görünümünü ise yüzde 1.8 büyümede tuttu.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm raporunun güncellemesinde, "Kısa vadeli görünüm kayda değer bir şekilde kötüleşmekte" vurgusu yaptıktan sonra, "Küresel toparlanma, Euro Bölgesi'nde yoğunlaşan güçlükler ve diğer bölgelerdeki kırılganlıklardan dolayı tehdit altında" yorumunda bulundu.

Tahminler, IMF'in "en acil politika zorluğu" olarak adlandırdığı, finansal kargaşa ile mücadele etmek için 17 Euro Bölgesi ülkesinin artan çabalarına dayanıyor. Rapor, Avrupalı politika yapıcılara bölgenin kurtarma fonunun büyüklüğünü artırma çağrısında bulunurken, Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) sorunların diğer ülkelere sıçramasını önlemek için bölgeye olan desteğini sürdürmesi uyarısında bulundu.

IMF Başkanı Christine Lagarde, dün Berlin'de yaptığı açıklamada, "Daha büyük çaplı bir koruma duvarına ihtiyacımız var" dedi ve "Bu olmaksızın, İtalya ve İspanya gibi temel göstergelere göre borçlarını geri ödeme gücüne sahip ülkeler, normalin üzerindeki finansman maliyetlerinden dolayı,  potansiyel olarak ödeme güçlüğüne itilebilir" değerlendirmesinde bulundu.