Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pazartesi günkü maliye bakanları toplantısından Yunanistan'ın borç yapılandırılmasıyla ilgili açıklama olmaması risk iştahında azalmaya neden oldu ve bugün genel olarak hisse senetlerinde satışlar görüldü.

Avrupa Borsaları günü düşüşle kapattı. Euro/Dolar paritesi Yunanistan'a dair soru işaretleriyle gün içinde 1.30'un altına geriledi.

IMF'nin küresel ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerini aşağıya çekmesi de piyasalarda öne çıktı. IMF, geçen Eylül'de yüzde 4 olarak açıkladığı küresel büyümeye ilişkin tahminini, Avrupa'daki krizin tırmandığı gerekçesiyle bu yıl için yüzde 3,3'e düşürdü.

ABD borsaları da olumsuz havaya uydu ve 5 günlük rallisini sonlandırdı. S&P 500 Endeksi yerel saatle 2:08'de 1,313.20 puana geriledi. Endeks geçen 5 günde yüzde 2.1 değerlenmişti.

Dow ise 42.50 puan düşerek 12,666.32 puana indi.

İMKB'DE 55 BİNİN ÜSTÜ DENENDİ ANCAK BASKIYA DAYANAMADI

Yurt içinde ise Merkez Bankası faizleri beklendiği gibi sabit tuttu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 5 düzeyinde, borç vermede yüzde 12,5'te sabit tuttu. İMKB 100 Endeksi yurt dışına paralel olarak satıcılı seyretti.

Finans Yatırım'dan Serhan Yenigün Bloomberg HT'ye "Sabah piyasalar güne başlarken Yunanistan'daki görüşmelerin tıkanıp tıkanmadığı yönündeki haberlerle zayıf başlangıç yaptı. İMKB'de gün içinde 55 binin üstü denendi ancak ikinci seansta MB'nin kararıyla satış baskısı gördük. Ancak bu küresel çaptaki zayıflıktan da kaynaklı genel hareketti. Piyasalar son dönemde güçlü performans sergilendikten sonra soluklanma dönemine girmiş gibi gözüküyor. Gelecek Pazartesi günkü AB zirvesinden önce bu tedirgin seyir sürecek gibi gözüküyor" dedi.  

Altın fiyatları doların euro karşısında yükselmesiyle düşüşe geçti. Şubat teslim Metal Comex'te 1,665.30 dolara kadar çekildi. Petrol fiyatları da emtiadaki aşağı yönlü seyirden nasibini aldı. Mart teslim kontrat Comex'te 73 sent düşerek 98.85 dolara indi. Bakır fiyatları da IMF'nin açıklamasının ardından düşüşünü sürdürdü.