Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ÖNCE APPLE SONRA FED

ABD'de hisse senetleri günü yatay tamamlarken S&P 500 Endeksi günü % 0.1 düşüşle tamamladı. Asıl hikaye ise endeksler kapandıktan ve düzenli işlemler bittikten sonra yaşandı. Kapanış sonrası işlemlerde internet devi Yahoo bilançosunu açıkladı ve tatmin etmeyen rakamlar sonrasında hisseler geriledi. Apple bilançosu ise geceye damgasını vurdu ve hisseler kapanış sonrası işlemlerde % 7'den fazla yükseldi. Geçen seneye göre net karını neredeyse ikiye katlayan şirketin nakit ve benzeri varlıkları da 97 milyar dolaraa varmış durumda. Vadeli işlemlerde S&P 500 vadeli kontratları %0.3 yükselirken Apple destekli, teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq ise vadeli işlemlerde % 1.04 primli.

Diğer önemli gündem maddesi ise FED olacak. ABD Merkez Bankası dün başlayan Para Politikası Kurulu (MPC) toplantısında bugün kararını açıklayacak.

Politika faizi % 0 ile % 0.25 arasında olan bankanın herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmezken karar sonrasında yapılacak basın açıklaması önemli olacak. İlk kez geçilecek uygulamayla toplantı sonrasında 17 üyenin katılımıyla uzun vadeli politika faizi tahminleri yayınlanacak. Böylece uzun vadeli faizlerin nerede görüldüğü piyasa tarafından da bilinecek ve şeffaflığın artması hedeflenecek. FED'in şapkasından çıkması istenen bir diğer tavşan da 3. Tur Parasal Genişleme olacak. Özellikle boğalar tarafından istenen ve daha önce FED tarafından iki kez uygulanan genişlemenin bu toplantı sonrasında konuulması ihtimali Dolar üzerinde baskı kuruyor. Dolar Endeksi 79.89 seviyesinde ve yatay seyrederken Euro/Dolar da bu beklentilerle dün gördüğü 1.296'lı seviyelerden yükselmiş ve 1.3020'ye çıkmış durumda.

AVRUPA'DA SAKİN GÜN

Özel sektörün Yunan borcuna katılımı ile ilgili tekliflerin verildiği ve artık sonuçların beklendiği günlerde son işaret edilen gün 1 Şubat oldu. Mart 20'deki 14 milyar Euro bono ödemesindne önce nakit enjekte edilmesi gereken Yunanistan'ın Maliye Bakanı Venizelos, özel sektör ile anlaşmanın 1 Şubat itibariyle gerçekleşeceğini bildirdi. Daha önce birçok kez yapılan aynı yönde açıklamalar sebebiyle piyasanın ikna olma derecesi ise düşük kalıyor. Dün, önceki günlük % 5 primin ardından % 5.48 düşüş gösteren Atina Borsası bunun bir işareti olarak kabul ediliyor. Avrupa'da gösterge niteliğindeki Eurostoxx 600 Endeksi % 0.38 gerilerken bugün yeni haber akışı olmaması halinde ABD haberlerinin günü domine etmesi bekleniyor.

ASYA'DAKİ YEŞİLLER EMTİAYA DA YANSIYOR

Hong Kong, Tayvan ve Çin'de resmi tatil olması sebebiyle piyasaları da bugün kapalı. Diğer piyasalarda ise alımlar yaşanıyor. MSCI Asya Endeksi % 0.7 primli. Nikkei 225 Endeksi zayıf Yen'in hisselere katkısı ile ilerliyor.

Japonya'da 31 yıl aradan sonra dış ticaret açığı verilmesi dün merkez bankasının ekonomik büyüme tahminini düşürmesi ile birleşince Japon yeni baskı altında kalıyor. dolara karşı 78'in altında işlem gören Yen dün de işlem gördüğü 16 büyük para biriminin 12'sine karşı değer kaybetti. 10 Asya
para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise dolara karşı % 0.09 aşağıda.

Baz metallerde alımlar sürerken birçok metal son 4-5 ayın zirvesine gelmiş durumda. Nikel, çinko ve bakırda yükseliş sürüyor. Bakır vadeli işlemlerinde artış % 0.36 düzeyinde. Değerli metallerde alımlar yaşanıyor. Spot altın %0.17 primli ve 1.668 Ons/Dolar seviyesinde. ABD'de açıklanan petrol stoklarındaki artış fiyatları aşağı çekmeye yetmezken dünkü sınırlı düşüşün ardından bugün de sınırlı alımlar yaşanıyor. ABD tipi ham petrol % 0.01 artışla varil başına 98.96 dolardan işlem görürken, Brent petrol 110.32
dolarda. Tarım emtiası ise cılız değişiklikler gösteriyor.

YURT İÇİNDE YENİ UYGULAMALAR VE REALİZASYON

PPK kararları sonrasında ciddi bir beklenti değişikliği ve fiyatlama değişikliği olmazken gösterge faiz günü % 10.34'ten tamamladı. Aylık fonlama miktarını 12 milyar TL'den 20 milyar TL'ye yükselten bankanın bu kararıyla fonlama faizini bir miktar yukarı çekebileceği beklentisi faizleri de yukarı çekti. Diğer yandan günlük döviz satım ihalelerini kaldıran banka bundan sonra gerekli görüldüğü takdirde ve daha önceden de uygulamaya geçtiği gün içi döviz satım ihalelerine başvuracak; burada da günlük en çok satış tutarı 500 milyon Dolar olacak. Dolar/TL 1.82'nin hemen altından güne başlarken Euro/TL 2.3721'den ve Sepet Kur da 2.10'un altından güne başlayacak. İMKB 100 Endeksi % 0.72 gevşeyerek günü realizasyonla tamamladı. 54.790 kapanış seviyesi olurken gün içinde görülen en yüksek puan olan 55.293 kar alımları
için uygun seviye olarak görüldü.


Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde:

- ALMANYA OCAK AYI IFO ENDEKSİ (11.00)

- İNGİLTERE MB FAİZ KARARI NOTLARI (11.30)

- İNGİLTERE 4. ÇEYREK GSYH (11.30)

- ALMANYA 30 YILLIK TAHVİL İHALESİ (12.15)

- ABD MORTGAGE BAŞVURULARI (14.00)

- MB İKTİSADİ YÖNELİM ANKETİ (14.30)

- MB REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ (14.30)

- MB İMALAT SANAYİ KAPASİTE KULLANIMI (14.30)

- TÜİK OCAK AYI SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ (14.30)

- ABD ARALIK AYI BEKLEYEN EV SATIŞLARI (17.00)

- ABD FAİZ KARARI (19.30)

 

Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü