Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın piyasa değeri bakımından en büyük şirketi Apple Inc.'in dördüncü çeyrekte kârının ikiye katlanması ve yenin düşüş kaydetmesinin Asyalı ihracatçıların görünümünü desteklemesi üzerine Asya Borsaları primlendi. MSCI Asya Pasifik Endeksi son 3 ayın en yüksek kapanışına yöneldi.

Japonya'nın 1 numaralı tüketici elektronikleri ihracatçısı Sony Corp. yüzde 4.8 değerlendi. Hynix Semiconductor Inc., dünyanın en büyük teknoloji şirketi Apple'daki kazançların ardından Apple'ın tedarikçileri arasındaki yükselişe öncülük etti. Avustralyalı nadir metal üreticisi Lynas Corp., geç kalmış rafineri inşasını fonlamak üzere 225 milyon dolar değerinde hisse senedine çevirilebilir tahvil satmasının sonrasında yüzde 4.7 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kazançla 121.55 puana çıktı. Endekste düşüş kaydeden her hisseye karşılık 2 hisse değer kazandı. Asya Pasifik Endeksi 31 Ekim'den bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

Yendeki zayıflamanın Japon ihracatçıların, önümüzdeki yıl için kazanç beklentilerini yükselteceğini belirten SMBC Nikko Securities Inc.'in hisse senedi yöneticilerinden Hiroichi Nishi, Apple'ın kazanç rakamlarının ardından hemen yükselişe geçtiğini, bunun Apple'la ilgisi olan hisse senetlerindeki alımlarda da katalist görevi gördüğünü söyledi.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2, Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1 ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.4 artış kaydetti. Çin, Hong Kong, Vietnam ve Tayvan'da piyasalar ay takvimine göre kutlanan Çin Yeni Yılı tatili sebebiyle bugün de kapalıydı.