Obama'nın hedefinde kim var?
Obama'nın "Yılda 1 milyondan daha çok kazanıyorsan, vergini yüzde 30'dan daha az ödememelisin" sözü tepki toplamaya başladı
ABD Başkanı Barack Obama, ''Birliğin Durumu'' konuşmasında, kendisini eleştiren Cumhuriyetçileri hedef alarak, Obama'nın politikalarını ''bölücü'' olarak tanımlayan Cumhuriyetçilere, asıl ''bölünmüş, idelojilere hapsolmuş ve birbirini yıkmak için çalışanın'' Kongre olduğunu söyledi ve ''istihdamı engeller'' gerekçesiyle zenginlere yönelik vergi kesintilerinin sonlanmasını istemeyen Cumhuriyetçilere, ''ABD'de yatırım yapıp istihdam yaratan ve Amerikan malı üretenler ile yüksek teknoloji alanında çalışan şirketlere vergi indirimini kabul, diğerleri ise hak etmiyor'' şeklinde imada bulundu.
Obama, dolaylı yoldan, ''ABD'nin geriye gittiği, en kötü dönemini yaşadığını'' söyleyen Cumhuriyetçi başkan adayları için de ''Neden bahsettiklerini bilmiyorlar'' dedi.
Geçen yılki ''Birliğin Durumu'' konuşması zayıf bulunan Obama, bu yıl eleştirmenlerden hayli yüksek not aldı.
Güçlü bir metinden oluşan konuşma, belirli bazı unsurlar bakımından önem taşıyor.
Öncelikle, ABD Başkanlık seçimleri yapılacağından bu yıl Obama, hem bir Başkan hem de bir Başkan adayı konumunda ve bu durumu, bu yılki ''Birliğin Durumu'' konuşmasına da yansıdı. Obama, her ne kadar üst metinde tam olarak kendine güvenli, güçlü bir başkomutan duruşuyla ABD Başkanı olarak karşımıza çıksa da, metnin alt kodlarına bakıldığında bu aynı zamanda bir seçim konuşmasıydı.
Bu nedenle metnin büyük bölümünde Obama'nın, seçimlerde önemli bir rol oynayacak ekonomi üzerinde durduğu ve hatta yeni plan açıkladığı görüldü. Ülkenin ileriye gittiği mesajını veren Obama, ekonominin gelişmesi ve istihdamın artması için yönetiminin bu yılki adımlarını anlattı. Böylece Obama, ekonomi konusunda güçlü çalışmalar yürüttüğü mesajını göndermeye çalıştı.
Ama Obama'nın konuşmasının hedefinde asıl olarak Kongre ve Cumhuriyetçiler vardı ve başkanlığı süresince ekonomiyi düzeltemediği eleştirilerine Kongre'yi hedef göstererek yanıt verdi.
Konuşmasında yeni planını anlatan, Kongre'ye daha önceden sunduğu tasarı ile sunmayı planladığı teklifleri hatırlatan Obama, anlattığı neredeyse hemen hemen her bir konu başlığının altını şu cümlelerle kapattı: ''Bana bu konuda tasarı gönderin, yarın imzalayayım'', ''Bu tasarıyı geçirin'', ''En azından bunda görüş birliğine varın''...
Böylece Obama, halka, aslında ekonominin düzelmesi, istihdamın artması ve ülkenin daha da ileri düzeye taşınması noktasında ''elinden geleni yaptığı'', çabaladığı ama herşeyde ''ayak sürüyenin'' Kongre olduğu mesajını verdi. Yani bir anlamda ''topu'' Kongre'ye attı.
-Cumhuriyetçileri kendi kozlarıyla vurdu...
Eylemde ise Obama'nın Kongre'deki Cumhuriyetçileri vuran ilk adımı vergi kesintileri konusunda geldi.
Bilindiği gibi Washington'da zenginlere yönelik vergi kesintileri ile orta sınıfın vergilerinin yükseltilmemesi tartışmaları yönetim ile Kongre'deki Cumhuriyetçiler arasında uzun süredir büyük tartışma konusu. Cumhuriyetçiler istihdamı azaltacağı ve işten çıkarmalara neden olacağı gerekçesiyle zenginlere yönelik vergi kesintilerinin sonlandırılmasını kabul etmiyor. Obama ise hem buna şiddetle karşı çıkıyor hem de orta sınıfın prim vergisi kesintilerinin azaltılmasını istiyor. Nitekim, geçen yıl işsizlik maaşlarının uzatılabilmesi için Cumhuriyetçilere bu yönde 1 yıllık ödün veren Obama, bunun bedelini partisi ve seçmenlerinde popülaritesinin azalmasıyla ödemişti.
Ama Obama, bu kez ''Birliğin Durumu'' konuşmasıyla bu konuda Cumhuriyetçileri neredeyse kendi savlarından vurdu: Obama, büyük şirketlere, ''diğer ülkelerdeki yatırımlarını kendi ülkelerine geri getireceklere, yüksek teknoloji alanında çalışacaklara, Amerikan malı üreteceklere vergi indirimi yapılacağını, ama ülkesinde istihdam yerine dışarıda yatırım yapan diğer şirketlerin ise bundan yararlandırılmasının adil olmadığı'' mesajını verdi. Obama'nın bu yöndeki sözleri ise şöyle oldu: ''Mesajım çok basit: Artık, işini denizaşırı ülkelere taşıyan şirketleri ödüllendirmeye son verme ve Amerika'da istihdam yaratan şirketleri de ödüllendirmeye başlama zamanı. (Kongre'ye) Bana bu vergi reformunu gönderin, hemen imzalayacağım.''
Böylece Obama, hem Cumhuriyetçilerin ''vergi kesintilerine son vermenin istihdamı azaltacağı'' savını, ''Evet, istihdam yaratanlara vergi kesintisi yapalım ama diğerlerine niye yapıyoruz?'' diyerek ciddi anlamda zayıflattı, hem de vergi kesintileri konusunda ''Ben üzerine düşeni yaptım, işte vergi kesintileri, sıra sizde'' mesajını vermiş oldu.
-Obama'dan kendi politikaları değil Kongre'nin ''ayrılıkçı'' olduğu iması...
Obama'nın Kongre'ye ''topu'' attığı ikinci bölüm ise ABD ordusu ile Kongre'yi karşılaştırmasında oldu.
ABD ordusunda, kişilerin üniformalarını giydiklerinde ''siyahi ya da beyaz, Asyalı ya da Latin, muhafazakar ya da liberal, zengin ya da yoksul, eşcinsel olup olmamasının'' önemli olmadığını ve ''savaşa gittiklerinde yanlarındakilerini kolladıklarını, savaşta arkalarında kimseyi bırakmadıklarını, tek vücut halinde çalıştıklarını'' belirten Obama, Kongre'yi ise iki partinin ''karşılıklı şekilde aralıksız birbirini yıkıcı kampanyalar'' yürüttüğü bir yer olarak tanımladı. Obama, hatta Kongre'yi ''aklıselimle konsensus inşa etmek yerine sabit ideolojilere yapışmakla'' suçladı.
Bunun yanında Obama, ülkenin bugünkü halini ordusuna borçlu olduğunu söylerken, aynı konuşmada halkın Washington'dan umutsuz, Kongre'nin ''bölünmüş'' olduğunu ifade etti.
Dolayısıyla, Cumhuriyetçiler Obama'nin politikalarını ''bölücü'' olmakla suçlarken, Obama, asıl bölünmenin, ''bölünmüş, ideolojilere hapsolmuş ve birbirini yıkmak için çalışan'' Kongre'den kaynaklandığını ima etti ve Kongre'ye ''bu ülkenin askerleri gibi olun ve gelin ortak amaçlar etrafında birleşelim, bu ülke için çalışalım'' mesajı gönderdi.
Obama'nın bu konudaki sözleri şöyle oldu:
''Bu bayrağa her baktığımda, kaderimizin bayrağın üzerinde yer alan 50 yıldız ve 13 şerit gibi birbirine bağlı olduğunu hatırlıyorum. Bu ülkeyi hiç kimse kendi başına inşa etmedi. Bu ülke büyük bir ülke, çünkü onu hepimiz birlikte kurduk. Bu ülke büyük bir ülke, çünkü hepimiz bir takım halinde çalıştık. Bu ülke büyük bir ülke, çünkü hepimiz birbirimizin arkasını kolladık. Eğer bunu devam ettirirsek, önümüzde ne çok büyük bir zorluk, ne de çok zor bir görev olabilir. Ortak amaçlar etrafından toplandığımız, ortak kararlılığımızı sürdürdüğümüz müddetçe, bu yolculuğumuz ileriye doğru gidecek, geleceğimiz umutlu dolu olacak ve Birliğimizin durumu her zaman güçlü kalacak.''
-Dolaylı yoldan Cumhuriyetçi adayları topa tuttu: ''Neden bahsettiklerini bilmiyorlar''...
Obama, başkanlık yarışında karşısına tek bir Cumhuriyetçi aday çıkmadan, Cumhuriyetçi başkan adayları hakkında yorum yapmayacağını, kendisine yönelik sözlerine cevap vermeyeceğini söylemişti. Ama ''Birliğin Durumu'' konuşmasında dolaylı da olsa Cumhuriyetçi başkan adaylarına yanıt gönderdi.
Cumhuriyetçi başkan adayları, hemen her konuşmalarında ''ABD'nin daha kötüye gittiği, bugün en kötü dönemini yaşadığı, ilerlemediği'' söylerken, Obama'nın konuşmasında şu ifadeleri dikkat çekiciydi:
''Nükleer materyalleri güvenlik altına almak için inşa ettiğimiz koalisyonlardan, açlık ve hastalıklara karşı öncülük ettiğimiz misyonlara, düşmanlarımıza indirdiğimiz darbelerden, ahlaki örneğimizin kalıcı gücüne kadar, Amerika geri döndü. Size bunun tersini söyleyenler, Amerika'nın düşüşe geçtiğini ya da etkimizin azaldığını söyleyenler, neden bahsettiklerini bilmiyorlar. Dünya genelindeki liderlerden aldığımız mesaj bu değil, hepsi bizimle çalışmaya çok istekli...Birliğimiz giderek güçleniyor. Geri dönenemeyecek kadar ilerledik. Ekonomiyi bu krize götüren aynı politikalara geri dönülmesi çabalarına karşı olacağım''
-Obama, Romney'i vergi beyannamesiyle vurdu...
Obama, Cumhuriyetçilerin başkan adaylarından eski Massachusetts valisi Mitt Romney'i de vergi beyannamesi ile vurdu.
Romney'in açıkladığı vergi beyannamesi, 2010 yılında 21.7 milyon dolar kazanmasına rağmen sadece yüzde 14 oranında, 2011'de de 20,9 milyon dolar gelir elde etmesine rağmen yüzde 15,4 oranla vergi ödediğini gösterdi.
Obama'nın vergi kesintilerine yönelik şu sözleri ise Romney'e yorumlandı:
''Eğer yılda 1 milyondan daha çok kazanıyorsan, vergini yüzde 30'dan daha az ödememelisin. Eğer, yılda milyon dolarlar kazanıyorsan, özel vergi sübvansiyonları veya kesintileri almamalısın.''
-Salondan notlar
''Birliğin Durumu'' konuşmasını, Kongre'nin Cumhuriyetçi ve Demokrat üyelerini yanı sıra, Yüksek Mahkeme üyeleri, askeri komutanlar, kabine üyeleri ile Obama'nın eşi Michelle Obama da izledi.
Başbayan Michelle Obama'nın locasında, ayrıca, her biri Başkan Obama'nın icraatlarıyla bir şekilde ilgisi bulunan bazı davetliler de vardı.
Bunlar arasında, Obama'nın vergi ödemeleri konusunda örnek verdiği Warren Buffett'in sekreteri Debbie Bosanek, Steve Jobs'ın eşi Laurene Powell Jobs, Bin Ladin'in öldürüldüğü misyonun başındaki isim olan Oramiral William McRaven, Obama'nın sağlık reformundan yararlanarak kanserden kurtulan Adam Rapp, başından vurulan Arizona milletvekili Gabrielle Giffords'un eşi astronot Mark Kelly, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in eşi Jill Biden, Obama yönetiminin eşcinsel askerlerin kimliklerini gizlemeyerek orduda görev yapmasını engelleyen ''Sorma, Söyleme'' yasasını iptal etmesiyle ilgili olarak, eşcinsel albay Ginger Wallace gibi isimler yer aldı.
Salondaki dikkat çekici kişilerden biri de başından vurulan Arizona milletvekili Gabrielle Giffords oldu. Görevinden istifa etmeden önce son gün Kongre'ye gelen Giffords, salondaki herkes tarafından yoğun biçimde alkışlandı, ismi söylenerek tempo tutuldu. Giffords, ''Birliğin Durumu'' konuşmasını izlerken de zaman zaman Obama'yı ayakta alkışladı. Obama da salona geldiğinde Giffords'a sarıldı.