Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

11 Mart 2011'deki deprem ve tsunaminin ardından hâlen daha ekonomisini toparlamakta sıkıntı çeken Japonya'nın 31 yıldan bu yana ilk dış ticaret açığını vermesi, ülkenin mali sağlığının bozulduğuna ilişkin kaygıları artırdı; yen 16 önemli para biriminin hepsi karşısında değer kaybetti.

Japonya'da ihracatın 3. ayında da düşüş kaydetmesinin ardından yen, dolar karşısında son 4 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Fed'in bu akşam ilk kez faiz tahminlerine de yer vereceği toplantısının öncesinde dolar talebi sınırlı oldu. Almanya'da bugün açıklanacak olan ve yükselişe işaret etmesi beklenen iş dünyası güveni raporunun öncesinde euro, bu yılın en yüksek seviyesine tırmandı. Avustralya doları ise geçtiğimiz çeyrekte ülkenin çekirdek enflasyonunun beklentinin üzerinde hızlanmasının etkisiyle primlendi.

Dış ticaret açığının genişlemesi ve ticaret açığının cari açığa dönmesi hâlinde, özellikle deniz aşırı yatırımcıların ülkenin mali durumuna ilişkin kaygılarının artabileceğine dikkat çeken Tokyo'daki Barclays Bank Plc.'nin baş Döviz stratejisti Masafumi Yamamoto, bu durumun yendeki zayıflığı artırabileceğini söyledi.

Yen, dolar karşısında 77.98 seviyesinden 29 Aralık'tan bu yana en düşüğünü test etmesinin ardından bugün yüzde 0.3 düşüşle 77.87'den işlem gördü. Euro, yen karşısında 101.56 seviyesinden 28 Aralık'tan bu yana en güçlü seviyesini kaydetti. Euro/Dolar paritesi ise önce 1.3036 dolar düzeyinden 1.3063'e yükseldi; ardından bir miktar gevşeyerek 1.3019'da seyretti.