Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Ericsson AB ve Novartis AG gibi şirketlerin kar ve tahmin açıklamalarının beklentilerin altında kalmasının ardından, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC)'nin faiz tahminlerini açıklaması öncesi değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları fazla bir değişiklik göstermezken, Asya hisse senetleri değer kazandı.

Dünyanın en büyük kablosuz şebeke üreticisi Ericsson, dördüncü çeyrek net karının beklentilerin altında kalmasının ardından yüzde 14 düştü. Avrupa'nın satışlar bakımından en büyük ilaç üreticisi Novartis yüzde 3.4 değer kaybetti. ARM Holdings Plc, Apple Inc.'nin çeyrek dönem karının ikiye katlamasının ardından yüzde 3.8 yükseldi.

Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0.6 düşerek, Londra saati ile 09:30'da 254.44 puana indi. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yaklaşık yüzde 0.1 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi, Apple'ın son çeyrekte 37 milyon adet iPhone sattığını açıklamasının desteği ile yüzde 0.8 yükseldi.

Ericsson, 4.24 milyar kron beklenirken 1.15 milyar kron (170 milyon dolar) kar açıklamasının ardından, yüzde 14 düşerek 58.80 krona indi ve 2008'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Londra'da Aviate Global LLP analisti Neil Campling, "Bu sonuçlar, beklentiler düşük olsa bile, nefes kesici derecede korkutucu" dedi ve "Yatırım topluluğunun ileriye dönük ilave sorunu, Ericsson’ın bir işaret vermeme konusundaki ısrarlı tutumunu sürdürmesi. Bunu fazla sayıda not indiriminin takip etmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.