Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin en büyük 3. bankası Citigroup Inc., geçtiğimiz yıl 1 milyar dolarlık yatırımlarının kazançları artırmayı başaramamasının ardından, yatırım bankacılığı biriminde daha fazla kestintiye gitme fikrini tartacak.

Citibank'ın CFO'su John Gerspach, Varlık ve Bankacılık biriminde bu yıl 600 milyon doları kurtarmak için geçtiğimiz hafta 1200 kişilik istihdam kesintisine gideceğini açıklayan bankanın, kazançların 2012'de yükselmemesi hâlinde daha fazla "yapılandırmaya" gidebileceğini söyledi. New York merkezli banka geçtiğimiz hafta, Avrupa'daki borç krizinin dünya piyasalarını sarsmasıyla, yatırım bankacılığındaki kârının yüzde 24 düşerek 4.9 milyar dolara gerilediğini açıkladı.

"Mevcut maliyet yapımızın, şu anki kazançlarımızla desteklenemeyeceği gerçeğinden bihaber değiliz" diyen Gerspach, şu anki durumun büyük oranla piyasalardaki sıkıntılardan kaynaklanıyor olmasına rağmen, yönetim konusunda da sorunları olduğuna dikkat çekti.

Bu tasarruflar, bankanın ABD hükümeti tarafından 2008'de kurtarılmasından bu yana küresel ekonomideki yavaşlamanın ve yatırım bankacılığının, CEO Vikram Pandit'in çabalarını nasıl baltaladığını da bir kez daha gözler önüne seriyor. Varlık birimindeki kazançlar 2009'dan bu yana yüzde 21 düşerken, ödenekler ve diğer operasyon maliyetleri yüzde 15 yükseldi.

Citigroup bugün 5 cent kazanç sağlarak 29.90 dolardan işlem gördü. Bankanın hisseleri geçtiğimiz yıl yüzde 38 değer kaybetti.