Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan'ın eski istihbarat teşkilatı başkanı Prens Türki El Faysal, Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arınmış bir bölge haline getirilmemesi durumunda kendi ülkesinin yanı sıra Irak, Mısır ve hatta Türkiye'yi de içine alan bir nükleer silahlanma yarışının kaçınılmaz olacağı uyarısında bulundu.

Associated Press haber ajansına konuşan Prens Türki, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin, nükleer silahlardan arınmış bölgeye dahil olacak Ortadoğu ülkelerine nükleer güvenlik şemsiyesi garantisi vermesi ve nükleer silah geliştiren ülkelere de askeri yaptırımlar uygulaması gerektiğini savundu.

''Bence bu, uranyumun zenginleştirilmesi konusunun üstüne gitmenin veya İran'ın kitle imha silahları elde etmesini engellemenin daha iyi bir yolu'' diye konuşan Prens Türki, ''Eğer bu yol takip edilirse bence bu, yaklaşık son 10 yıldan beri yapılandan daha adil bir süreç olur'' dedi.

Suudi Arabistan'ın eski istihbarat teşkilatı başkanı olmasının yanı sıra ABD ve İngiltere büyükelçiği görevlerinde bulunmuş olan Prens Türki'nin teklifi, nükleer silahlar da dahil olmak üzere, kitle imha silahları elde etmeye çalışması durumda İran'a yaptırımlar getirilmesi öngörmesinin yanı sıra İsrail'e de envanterinde olduğundan şüphelenilen kendi nükleer silahlarını imha etmemesi halinde yaptırımlar getirilmesini içeriyor.

Envanterinde yüzlerce nükleer silah bulunduğu yönünde genel bir kanı bulunan İsrail, bu silahlarını varlığını ne kabul ne de reddediyor.