Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, sıfıra yakın faiz politikasını 2014'e kadar sürdüreceği işaretlerini vermesinin ardından yükseldi. Gösterge endeks, bu hareketle birlikte, son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı.

MSCI gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 yükselerek, Singapur saati ile 12:30'da 1,006.51 puana çıktı ve 28 Ekim'den bu yana en yüksek sevieysinden kapatmaya hazırlanıyor. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, Ay takvimine göre yeni yıl tatilinin ardından ilk işlem gününde yüzde 1.9 yükseldi. Tayland'da SET Endeksi yüzde 0.7'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Çin, Hindistan ve Tayvan piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalıydı.

Singapur'da Finaport Investment Intelligence'tan şef yatırım görevlisi Hans Goetti,  Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "İlk çeyrek için, riskli varlıkalrdaki bu rallinin devam ettiğini göreceğiz" dedi ve "Piyasalar, merkez bankalarının para politikalarını gevşetmelerini bekliyor. Bu, riskli varlıklar için destekleyici unsur olacak" yorumunda bulundu.

Fed, dün yaptığı açıklamada, "olağan dışı düşük" faizlerin 2014 sonuna kadar süreceği öngörüsünde bulundu. Fed, daha önce yaptığı açıklamada, borçlanma maliyetlerini 2013 yılının ortasına kadar düşük tutacağı taahhüdünde bulunmuştu. Hindistan Merkez Bankası bu hafta, 2009 yılından bu yana ilk kez bankalara uygulanan zorunlu karşılık faizini düşürürken, Tayland Merkez Bankası dün, ikinci ay üst üste faiz indirimine giti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 9.9 yükselirken, gelişmiş piyasa hisselerinin göstergesi MSCI Dünya Endeksi, aynı dönemde, yüzde 5.5'lik bir çıkış gerçekleştirdi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki şirketlerin piyasa değerlerinin toplamı, bu şirketlerin tahmini karlarının toplamının 10.1 katı düzeyinde. Bu, dört yıllık ortalama olan 12 seviyesinin altında.