Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, banka hisselerindeki hızlı düşüşler ve birinci el konut satışlarının beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından, değer kaybetti. Bu hareket, Dow Jones Endeksi'ni 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkaran ralliyi tersine çevirdi.

Fed'in dün düşük faizleri 2014 yılının sonuna kadar koruyacağının işaretini vermesi sonrası, bankalar, karlarını artıramayacağı endişelerine bağlı olarak, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki 24 grup arasında en hızlı düşüşü gösteren sektör oldu. Wells Fargo & Co. ve Fifth Third Bancorp en az yüzde 3 kayıplar gösterdi. PulteGroup Inc. ve Lennar Corp. yüzde 2.3'ün üzerinde düşüşler gösterdi ve konut inşaat şirketlerindeki kayıplarına öncülük etti. ABD'nin en büyük telefon şirketi AT&T Inc., kar tahminin analistlerin tahminlerinin altında kalmasına bağlı oalrak yüzde 2.5 geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 düşüşle günü 1,318.43 puandan tamamladı. Endeks gün içinde yüzde 0.6 kadar yükselmişti. Dow Jones Endeksi ise, gün içinde, kapanış bazında Mayıs 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, günü 22.33 puan ya da yüzde 0.2 kayıpla 12,734.63 puandan tamamladı.

Cleveland'da KeyCorp'un bireysel bankacılık biriminde yatırım strateji müdürü Bruce McCain, "Bu, biraz soğuk duş etkisi yarattı" dedi ve "Risk bölgesindeyiz. Zira piyasada, ekonomiye yönelik iyimserlik konusunda çok yol kat ettik. Ancak tüm sorunların çzöüldüğünü söylemek için henüz erken" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi bu yıl şimdiye kadar yüzde 4.8 yükseldi ve Bloomberg'in derlediği verilere göre, 1997 yılının ilk ayındaki yüzde 6.1'lik yükselişten bu yana, en iyi Ocak ayı performansını göstermeye hazırlanıyor. Hisse senetleri, ayrıca, istihdam, imalat sanayi ve konut satışları verilerinin ekonomiye yönelik güveni artırmasının etkisi ile, 2003 yılında bu yana en iyi dördüncü çeyrek performansı olan geçen yılın Ekim-Aralık dönemindeki yüzde 11'lik ralliyi daha da genişletti.