Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in rekor düşük faizleri 2014 süresince değiştirmeyeceğini söylemesinin ardından yüksek getirili varlık talebinin artmasıyla Asya paraları 4. haftasını da kazançla kapamaya hazırlanıyor.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, yatırımcıların Asya'daki tahvillere ve hisselere yatırım yapmasının etkisiyle 1 Kasım'dan bu yana kaydettiği en yüksek seviyenin yakınında seyretti. Malezya ringgiti 4 ayın zirvesine tırmandı ve Güney Kore wonu 3. haftasında da ralli yaptı. Asya paraları bugün Avrupa'nın Yunanistan'ın 206 milyar euroluk borcunun yeniden yapılandırılmasına yönelik borç takasında anlaşmakta zorlanacağına ilişkin endişelerin etkisiyle değer kaybederek, 2006'dan bu yana kaydettiği en iyi yıl başlangıcındaki kazançlarını sınırladı.

Asya paralarının bu hafta ABD'nin düşük faizlerinin fon akışını artıracağına yönelik spekülasyon sayesinde büyük destek gördüğüne dikkat çeken Bangkok'taki Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un traderlarından Kozo Hasegawa, "yine de Avrupa'daki borç krizi sorunlarının devam etmesinden ötürü kazançların devam edeceğini öngörmek güç" dedi.

Malezya ringgiti bu hafta ABD doları karşısında yüzde 2.1 kazançla 3.0411 seviyesine çıktı. Filipin pezosu yüzde 1 değerlenerek 42.825'e, Güney Kore wonu ise yüzde 1.1 primle 1,121.89'e yükseldi. Tayland bahtı yüzde 0.8 artışla 31.30'dan işlem gördü.

Asya Dolar Endeksi bu ay Hindistan, Tayland, Endonezya ve Filipinler merkez bankalarının ekonomik büyümeyi desteklemek için kredi şartlarını gevşetmesi üzerine yüzde 1.6 yukarıda seyrediyor. Endeks, Ocak 2006'dan bu yana en kazançlı ayını yaşıyor.