Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte tüketicicilerin harcamalarını azaltması ve devlet kurumlarının kesintiye gitmesiyle beklentinin altında büyüme kaydetti ve Fed'in daha uzun süre faizleri düşük tutma kararını doğruladı.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin GSYH'sı bir önceki çeyrekte yüzde 1.8 büyümesinin ardından, dördüncü çeyrekte yüzde 2.8 büyüme kaydetti. Bloomberg anketine katılan 79 ekonomistin medyan tahmini, GSYH'nın yüzde 3 hızlanacağı yönündeydi.

Stoklardaki sıçrama hariç ABD ekonomisi yüzde 0.8 büyüdü.

Bu haftaki toplantılarında ekonominin resesyonun 2 yıl sonrasında hâlâ daha yeterince hız kazanamamış olduğuna dikkat çeken Fed yetkilileri, rekor düşük seviyede seyreden faizleri 2013'ün ortasına kadar değil 2014'ün sonuna kadar değiştirmeyeceklerinin sinyalini verdi.

Diğer yandan istihdam piyasasındaki ilerlemeler de henüz hanehalkı harcamalarını destekleyecek seviyede ücret artışlarına yansımadı.

Yaratılacak gelir bakımından istihdam büyümesinin hâlâ yeterli seviyede olmadığını, bu sebeple tüketici harcamalarının düşük seyrettiğini belirten New York'taki Maria Fiorini Ramirez Inc.'in baş ABD ekonomisti Joshua Shapiro, ABD ekonomisinin hâlâ sıkıntıda olduğunu ve Fed'den desteklerle ayakta durduğunu söyledi.