Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2012'nin ilk zirvesini gerçekleştirmeye hazırlanan Avrupa Birliği liderleri bugün Brüksel'de bir araya gelecek. Yunanistan'ın borç takası görüşmeleri ve ekonomideki bozulmalar, zirvedeki borç krizinin çözümüne ilişkin çabaları tehdit ederek, yılın ilk toplantısına gölge düşürüyor.

AB liderleri, Almanya'nın öncülük ettiği mali kontrol anlaşmasını ve bu yıl hayata geçirilecek olan 500 milyar euro değerindeki kalıcı kurtarma fonunu tamamlamak üzere, bugün Brüksel'de toplanacak. Yunanistan ve özel sektör kreditörleri, tahvil sahiplerinin, Avrupalı liderlerin daha fazla zarar yazmaları talebini kabul edeceklerinin sinyalini vermelerinin ardından 28 Ocak'ta önümüzdeki günlerde anlaşmalarını tamamlayacaklarını açıkladı.

17 üyeli Euro Bölgesi'ni, daha sıkı mali kurallar ve daha güçlü koruma kontrolleri ile ayakta tutma çabaları, Yunanistan'ın 3. yılına girdiği krizinde hâlâ çok büyük ilerleme kaydedememiş olmasından ötürü baltalanıyor. Yunanistan'ın iflasının önlenmesi için yüzde 50 oranında zarar yazmayı kabul eden Yunanistan'ın özel sektör kreditörleri, daha fazla zarar yazılmasına ilişkin baskılarla karşılaşıyor.

İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, "2012 yılında Yunanistan hâlâ çözülmemiş bir sorun olarak ortada durmaya devam ediyor" dedi.

AB Zirvesi, Davos'ta dünyanın dört bir yanındaki bankacılar, akademisyenler ve politika yapıcıların, Avrupalı liderlere yaptıkları uyarı ve "çözüm" çağrılarının hemen sonrasına denk geliyor.

Euro Bölgesi ekonomisinin 2012'de yüzde 0.5 küçülmesi bekleniyor.