Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin tahminlerin altında büyüme kaydetmesinin, Asya'daki otomobil ve elektronik ihracatçılarının kazanç profilini düşürmesiyle Tokyo Borsası üçüncü gününde de düştü.

Satışlarının beşte birini ABD'de kaydeden Sony Corp., yenin dolar karşısında değer kazanmasının ardından yüzde 1.6 değer kaybetti. Nippon Electric Glass Co., kârlarının yüzde 50'nin üzerinde düşebileceğini açıklamasının ardından yüzde 9.5 geriledi. Mitsubishi Electric Corp., hükümetin, şirketin tahvil ihalelerine girmesini yasaklamasının ardından Nikkei 225 Endeksi'nin en çok kaybedeni oldu.

ABD'nin GSYH'sının çok güçlü olmaması ve yenin, dolar karşısında güçlenmesinin borsayı aşağı çektiğini söyleyen Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'nun Tokyo'daki stratejistlerinden Kiyoshi Ishigane, hisse senetlerinin bu ayın ortalarından beri değerlendiğini, şimdi de yatırımcıların bir miktar kâr satışı gerçekleştirmek isteyebileceğini söyledi.

ABD ekonomisinin ilerleme kaydettiğine yönelik sinyallerin etkisiyle geçtiğimiz yılki yüzde 19 oranındaki düşüşünden geri sıçrama yaptı ve bu yıl yüzde 3.8 yukarıda seyrediyor. Endekste yer alan hisseler, defter değerlerinin ortalama 0.9 katından fiyatlanıyor. Bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.2 katı olarak seyrediyor. 1'in altındaki bir rakam, şirketlerin, varlıklarının değerinin altında satın alabileceğine işaret ediyor.