Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Hükümeti'nin bankaların munzam karşılıklarını düşürmekten kaçınmasının, para politikasının gevşetilmesi konusunda "ihtiyatlı bir yaklaşımın" sinyalini vermesi ve ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte beklentinin altında büyümesiyle Çin Borsası, tatil dönüşü geri adım attı.

Çin'in en büyük 2 imar şirketi China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group CO., Beijing Morning Post gazetesinin, başkentteki konut satışlarının geçtiğimiz haftaki tatil döneminde düşüş kaydettiğini yazmasının ardından yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Likör üreticisi Kweichow Moutai CO., perakende satışlarının geçtiğimiz hafta yavaşlaması üzerine, tüketici hisselerindeki düşüşe öncülük etti.

Ay takvimine göre kutlanan Çin Yeni Yılı tatilinde speküle edildiği gibi munzam karşılık indirimi yapılmadığına, bunun da likiditenin hâlâ sıkı olacağına işaret ettiğine dikkat çeken Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticilerinden Wu Kan, piyasanın beklentisini aksine, hükümetin parasal genişlemeye gitme konusunda acelesi olmadığını belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 düşüşle 2,308.22 puana geriledi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 2,489.09 puana düştü. ABD'de en çok işlem gören Çin şirketlerini listeleyen Bloomberg China-US 55 Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 2.8 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi de yüzde 1.9 artış kaydetti. Hang Seng Çin Şirketleri Endeksi geçtiğimiz hafta açık olduğu 2 günde yüzde 2.7 primlendi.

Barclays Capital Asia Ltd., JP Morgan Chase&Co. ve Industrial Bank Co. bu ay, yeni yıl tatilinin öncesinde Çin'in munzam karşılıklarda indirime gidebileceğini söylemişti. Çin Merkez Bankası munzam karşılıkları düşürmek yerine, finansal sisteme para enjekte etmek için tersine geri alım kontratlarını kullandı.