Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Avrupalı liderlerin ikinci kurtarma paketi için Yunanistan ile görüş ayrılığına düşmesşnşn etkisi ile değer kaybetti. Bu hareket sonucu, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Charlotte, North, Carolina merkezli Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc.'nin tavsiyesini düşürmesi sonrası yüzde 2.4 değer kaybetti. Alcoa Inc. ve Mosaic Co., emtia fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak yüzde 1.2'nin üzerinde düştü.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.9 düşerek, New York saati ile 09:44'te 1,305.18 puana indi. Dow Jones Endeksi ise 85.41 puan ya da yüzde 0.7 düşerek 12,575.05 puana geriledi.

Elmira, New York'ta Chemung Canal Trust Co. kıdemli yatırım yetkilisi Tom Wirth, "Soru, Avrupa'nın resesyona girip girmeyeceği değil, bu resesyonun ne kadar derin olacağı" dedi ve "Yunanistan'ın mevcut hali tahammül edilemez bir durum. Piyasa Yunanistan'ın, düzenli ya da düzensiz, bir şekilde temerrüte düşmesinden rahatlık bulabilir" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi, Fed'in faizleri 2014 yılının sona kadar düşük tutmaya devam etmeyi planlaması ve beklenenden iyi çıkan şirket karlarının, beklenenden yavaş çıkan büyümeye ağır basması sonucu, dört hafta üst üste kazanç sağladı. S&P 500 Endeksi'ndeki şirketlerin 170'i 9 Ocak'tan bu yana kar açıkladı ve bunların 112'sinin karı beklenenden daha iyi çıktı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın özel kreditörlerle anlaşmaya varmamış olmasından dolayı, Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın kurtarma paketine bugün son şeklini vermeyeceğini açıkladı. Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ise, "ulusal gururu" işaret ederek, ülkenin maliye politikalarını yönetmesi için bir komiser atanacağı yolundaki haberleri yalanladı.