Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz yılki doğal afetlerden ekonomisini hâlâ daha toparlamaya çalışan Japonya'da sanayi üretimi Aralık ayında yüzde 4 arttı. İmalatçıların Tayland'daki son 70 yılın en kötü sel felaketinden doğan sıkıntılarını telafi etmesi, sanayi üretimindeki sıçramayı da beraberinde getirdi.

Yüzde 4 büyümeyle, Japonya'nın sanayi üretimi son 7 ayın en hızlı büyümesine işaret etti. Bloomberg'in anketine katılan 30 ekonomistin medyan tahmini ise bu artışın yüzde 3 olacağı yönündeydi.

Honda Motor Co.'dan Toyota Motor Corp.'a kadar birçok imalatçı talepler konusunda iyimser.

İŞSİZLİK

Dünyanın 3. büyük ekonomisi Japonya'da işsizlik ise güçlü yenin, imalatçıları işe alımlardan uzak tutmasından ötürü beklenmedik şekilde artış kaydetti.

Japonya'da işsizlik Aralık ayında yüzde 4.6'ya yükseldi; beklenti ise işsizliğin yüzde 4.5 olacağı şeklindeydi.

Depremden zarar görmüş yerlerdeki iş tekliflerinin güçlü olduğuna dikkat çeken Citigorup Global Markets Japan Inc.'in başekonomisti Kiichi Murashima, imalatçıların küresel büyümeden kaynaklanan endişeler, yendeki değerlenme ve elektrik arzındaki sıkıntılardan ötürü işe alımlar konusunda ihtiyatlı davrandığını söyledi.

HANEHALKI HARCAMALARI

Japonya'da hanehalkı harcamaları ise Aralık'ta yüzde 0.5 artış gösterdi. Beklenti harcamalarda yüzde 0.2 düşüş olarak öne çıkmıştı.

Hisse senetleri verileri genel olarak olumlu fiyatladı ve Tokyo Borsası 3 gündür devam eden düşüşünü sonlandırdı.