Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in geçtiğimiz hafta faizleri 2014'ün sonuna kadar rekor düşük seviyede tutacağını söylemesinin üzerinden 1 hafta dahi geçmeden, Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, merkez bankasının bu yıl faiz artırmak durumunda kalabileceğini savundu.

Fed Başkanı Plosser, Fed'in geçtiğimiz haftaki açıklamasının sert bir bağlayıcılığı bulunmadığını belirterek, bu açıklamanın ekonominin durumuna göre uygulanacak bir karar olduğunu söyledi.

2012'de Fed Açık Piyasa Komitesi FOMC'unda oylama hakkı bulunmayan Plosser, kendisinin, geçtiğimiz haftaki toplantıda faizleri bu yıl artırmanın gerekebileceğini söyleyen 3 üyeden biri olduğunu belirtti.

Fed'in eski Parasal İşler birimi üyelerinden ve Barclay's Capital'in kıdemli ekonomistlerinden Michael Gapen, bankanın bilanço tablosunun sorunlu ve para politikasının, ekonominin durumuna kıyasla çok gevşek olduğu yönündeki tartışmaların bir süredir devam ettiğine dikkat çekti.

ABD Merkez Bankası Fed, 25 Ocak'ta daha önceden 2013'ün ortasına kadar rekor düşük seviyede tutacağını söylediği faizleri 2014'ün sonuna kadar yüzde 0-1 aralığında tutacağını söylemişti. Fed, faizleri Aralık 2008'den bu yana sıfıra yakın tutuyor ve bu süre içinde ekonomiyi desteklemek için 2.3 trilyon dolar değerinde 2 tahvil alım programı uyguladı.