Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da sanayi üretiminin beklentinin üzerinde büyümesi ve Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos'un borç takası görüşmelerinde önemli aşama kaydedildiğini söylemesinin ardından Asya Borsaları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Eylül 2010'dan bu yana en büyük aylık rallisine işaret etti.

Japonya'nın en büyük fabrika robotları üreticisi Fanuc Corp. yüzde 1.3 yükseldi. Japonya'nın piyasa değeri bakımından en büyük ikinci bankası Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., yıllık kâr tahminini tutturacağını açıklamasının ardından yüzde 2.3 değerlendi. Dünyanın en büyük üçüncü tersanesi Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering Co., Kuwait Oil Tanker Co.'ya tanker arzı yapmak için 560 milyon dolarlık kontrat yapmaının ardından yüzde 5 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, 8 defanın üzerinde kazançlar ve kayıplar arasında yönünü değiştirmesinin ardından yüzde 0.5 kazançla 122.67 puana yükseldi. Bu ay yüzde 7.7 artış kaydetmiş olan endeks, Çin'in kredi kontrollerini gevşeteceği spekülasyonu, ABD ekonomisindeki ilerleme ve Avrupa'nın borç krizini kontrol altına alacağı düşüncesiyle Eylül 2010'dan bu yana en büyük sıçramasına işaret etti.

Avrupa'dan olumlu sinyallerin gelmeye başladığını belirten Sidney'deki White Funds Management'ın yönetici direktörü Angus Gluskie, Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmak üzere olduğunu, tarafların anlaşmasını beklediğini ancak öncesinde tartışmaların görülebileceğini söyledi.

Papademos dün Brüksel'deki Avrupa Birliği liderler zirvesinin ardından gazetecilere, Yunanistan'ın tahvil sahipleriyle borç takası görüşmelerini haftanın sonunda tamamlamayı hedeflediğini aktardı. Papademos, anlaşmanın sağlanmasını istediğini belirtti.