Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomideki yavaşlama ve Çin hükümetinin sıkı para politikalarının şirketlerin kârını düşürdüğüne ilişkin endişelerin etkisiyle Çin'deki hisselerin çoğunluğu değer kaybetti.

Çelik üreticisi Angang Steel Co., 2011'de zarar açıklamasının ardından son 3 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Çin'in en büyük rüzgar türbinleri üreticisi Sinovel Wind Group Co., şirketin kârlarının büyük ihtimalle yüzde 50'nin üzerinde düştüğünü söylemesi üzerine yüzde 1.2 geriledi. Çin'in en büyük makina üreticisi Sany Heavy Industry Co., şirketin Alman makina üreticisinin hisselerinin çoğunluğunu satın alacağını açıklamasının ardından yüzde 2.3 değerlendi.

Düşen kazançların endişeye neden olduğunu söyleyen UBS AG'nin baş Çin stratejisti Gao Ting, "eğer bankaları dışarıda tutarsanız, finans şirketleri dışında kalanların durumu oldukça kötü" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1'in altında kazançla 2,285.78 puan oldu. Endekste artış kaydeden her hisseye karşılık 2 hisse değer kaybetti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 2,459.21 puana, ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi ise yüzde 1.5 geriledi.

Şanghay Endeksi, yavaşlayan büyümenin merkez bankasını para politikasını gevşetmeye iteceğine yönelik spekülasyonların etkisiyle Ocak ayında yüzde 3.9 yükseldi ve 2009'dan bu yana en iyi yıl başlangıcına işaret etti.

Endeks geçtiğimiz yıl Çin Merkez Bankası'nın Temmuz ayında son 3 yılın en hızlı büyümesini kaydeden enflasyonu kontrol altına almak için faizleri 3, munzam karşılık oranlarını ise 6 kez artırması üzerine yüzde 22 düştü. Endeks, tahmini kazançların 9.4 katından fiyatlanıyor.