Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'daki yüksek faizlerden ve gelişmiş ekonomilere kıyasla daha hızlı büyüme avantajından yararlanma isteğiyle Asya'ya yönelmesinin etkisiyle Asya paraları 2006'dan bu yana en iyi yıl başlangıcına işaret etti.

Tayvan, Tayland ve Güney Kore'de 5 yıllık tahvillerin getirisi sırasıyla yüzde 0.93; yüzde 3.07 ve yüzde 3.48'de seyrederken, ABD Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 0.75'lerde bulunuyor. Malezya Merkez Bankası'nın bugün faizleri yüzde 3'te sabit tutması bekleniyor.

Likiditedeki gelişmenin, fonların hisselere ve tahvillere yönelmesine neden olduğunu belirten Tokyo'daki Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın Asya ve gelişen piyasalar baş traderı Shigehisa Shiroki, Fed'in faizleri bir süre sıfıra yakın tutma ihtimalinin Asya'da faiz avantajı oluşturduğunu söyledi.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para birimini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu ay yüzde 1.7 kazançla 117.11 puana yükseldi. Hint rupisi Ocak'ta yüzde 6.6 değerlenerek dolar karşısında 49.80'den işlem gördü ve Asya'da en büyük aylık kazanca işaret etti. Güney Kore wonu ise dolar karşısında yüzde 2.5 kazançla 1,124.55 seviyesine çıktı.

Deniz aşırı yatırımcılar bu ay sattıklarının 9.1 milyar dolar üzerinde Hint, Güney Kore ve Tayvan varlığı satın aldı.