SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, çok fazla kredi, çok fazla borçlu olmanın bir yerde ''ölüme davetiye çıkarmak'' gibi bir şey olduğunu belirterek, ''Onun için gelecekte bankaların, kredilerin finanse ettiği büyümeye daha az güvenilecek. Özsermayenin finanse ettiği büyümeye daha çok güvenilecek'' dedi.

Akgiray, SPK'nın kuruluşunun 30. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen ''Finansal Piyasalarda Reform ve Düzenleme'' başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, SPK Kanununun 30 yaşında olduğunu, arada sırada güncellendiğini, son birkaç yılda olanların ışığında bazı şeylerin çok değiştiğini söyledi.

Bundan dolayı Kanunu güncelden bile daha iyi hale getirmek gerektiğini ifade eden Akgiray, mali istikrar kurumunun G20 altında önemli tavsiyelerinden birinin yatırımcı korumasının kanuna bir şekilde dahil edilmesi gerektiğini belirttiğini vurguladı.

Bu yıl ayrıca ulusal bir finansal eğitim kampanyasının lansmanının yapılacağını belirten Akgiray, bunun çok önemli olduğuna inandıklarını, dolayısıyla 2012'nin bu açıdan ulusal bir etkinlik yılı olacağını kaydetti.

KOBİ'lere verilen desteğin önemine işaret eden Akgiray, ''Bu, bir yerde Türkiye ekonomisinin omurgasıdır, iskeletidir. Küçük şirketler için kanalları açmalıyız ki sermaye piyasalarına erişebilsinler'' dedi.

Başka ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de bankaların finanse ettiği bir yatırım ortamı bulunduğunun altını çizen Akgiray, küçük şirketlerin çok desteklenmesi gerektiğini söyledi.

SPK Başkanı Akgiray, Türkiye'de bugünlerde bütün mali piyasa altyapısının revize edildiğini, İMKB'nin şirketleşmesinin buna dahil olduğunu, teknolojik olarak değişimin söz konusu olduğunu ifade etti.

Türkiye'de bütün alışveriş network'ünü ve diğer altyapı kurumlarını yeniden yapılandırmak, tanımlamak istediklerini belirten Akgiray, çoğu yerde bunun tek bir yönetimsel şemsiye altına alındığını, bunun SPK'nın kararının ötesinde bir şey olduğunu, kurumların dünya çapında rekabetçi olması gerektiğini vurguladı.



-''Yatırımcı davranışında önlenemeyecek değişiklik''

Gelişmiş pazarlarda demografinin değiştiğine ve nüfusun yaşlandığına değinen Akgiray, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu değişiklik, yatırımcı davranışı ve tercihlerinde önlenemeyecek bir değişikliğe yol açacak. Zenginliği elinde tutan nüfus, gelişmiş ülkelerde riskli enstrümanlardan ziyade daha çok gelir yaratan enstrümanlara yönelecek. Bunun, dünya çapında ve gelişmekte olan pazarlar için birtakım anlamları var. Bu trendlerle yaşamak durumundayız, düzenleyici çerçeveyi şekillendirirken... Geçen kriz bize çok şey öğretti. Ama en önemlisi belki şu; çok fazla kredi, çok fazla borçlu olmak bir yerde ölüme davetiye çıkarmak gibi bir şey. Onun için gelecekte bankaların, kredilerin finanse ettiği büyümeye daha az güvenilecek. Özsermayenin finanse ettiği büyümeye daha çok güvenilecek. Bunun böyle olması lazım. Çünkü daha çok özsermaye, daha da yüksek kalite demek. Dünya sanıyorum bu gerçeği anlamak üzere. Buna hazırlıklı olmamız lazım.''

 

-Semaye Piyasası Kanunu değişiyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, çok yeni bir Sermaye Piyasası Kanunu üzerinde şu anda çalışıldığını, hükümetin ve parlamentonun yardımıyla, her şeyin planlandığı gibi gitmesi halinde Kanunun yılın ortalarında tam olarak yürürlüğe girmesini beklediklerini bildirdi.

Akgiray, tarihsel olarak bütün ülkelerde olduğu gibi SPK Kanununun Türkiye'de uygulamaya alınmasının, bankacılık krizinin ardından, 1980'li yılların başında söz konusu olduğunu hatırlattı.

İMKB'nin bu konudaki ana altyapıyı oluşturduğunu belirten Akgiray, günümüzde her türlü takasın Takasbank tarafından yapıldığını, 2001'de Merkezi Kayıt Kuruluşunun, 2002 yılında da VOB'un kurulduğunu anlattı.

Birçok gelişmiş ülkeye kısayla aslında 30 yılın kısa bir tarih olduğuna işaret eden Akgiray, ''Ancak hızlı bir büyüme tarihi oldu. Sanırım söz konusu tempo, bu yıl ve önümüzdeki yıllarda hızlanacak'' dedi.

Sermaye piyasalarındaki şeffaflık kuralına değinen Akgiray, şöyle konuştu:

''Son zamanlarda kurumsal yönetişim adına bazı değişiklikler yaptık. Bazı zorunlu kurallar var. Bazıları da 'ya uy, ya izah et' yaklaşımındaki kurallar... Mesela benim ülkemde iyi yönetişimin, kurumsal yönetişimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bugün pek çok diğer ülkeyle kıyaslandığında piyasaları çok iyi gözetleyebiliyoruz. Alışveriş ve ticari aktiviteleri gerçek zamanlı ve anında izleyebiliyoruz.

Bazı zayıf noktalar, bazı eksiklikler de var. Ancak bunları hızla gidermeye çalışıyoruz. Biz global standartlarla uyum içindeyiz. Bugünlerde neler hazırlık aşamasında? Bu yıl ne yapacağız? Çok yeni bir Sermaye Piyasası Kanunu üzerinde şu anda çalışılıyor. Hükümetin ve parlamentonun yardımıyla, her şeyin planlandığı gibi gitmesi halinde Kanunun yılın ortalarında tam olarak yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Diğer taraftan yılın ortasında yeni bir Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girmiş olacak. Bu yürürlüğe girmeden önce yeni SPK Kanunu geçmeli.''

Advertisement