Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın eski başkanı Jean-Claude Trichet'nin "geçici" olacağını söylediği tahvil alım programları, alımların 219 milyar euroyu bulmasına rağmen hiçbir bitiş sinyali vermiyor. Ayrıca AMB, bu alımların 2 katı miktarını da 3 yıllık krediler ile verdi.

1 Kasım'da Trichet'den başkanlık görevini devralan Mario Draghi başkanlığındaki AMB, Varlık Piyasası Programı kapsamında Ağustos'tan bu yana her hafta tahvil alımı yaptı. Londra'daki JP Morgan Chase&Co.'nun küresel varlık dağılımı biriminin Avrupa'dan sorumlu müdürü Nikolas Panigirtzoglou, bölge bankalarına 489 milyar euroluk 3 yıllık sınırsız kredi vermesinin sonrasında da bankanın faizleri kontrolde tutabilmesi için ayda 15 milyar euro harcamasının gerekeceğini söyledi.

Panigirtzoglou, AMB'nin Varlık Piyasası Programını sonlandırmayacağını belirterek, programın "değerli ve esnek bir araç" olduğunu savundu.

9 Kasım'da yüzde 7.48 ile euro dönemi rekoru kırmış olan 10 yıllık İtalyan tahvillerinin getirisi şu anda yüzde 6.08'de seyrediyor. 3 yıllık tahvil faizi ise, 10 hafta önceki yüzde 7.7'ye kıyasla çok daha düşük bir seviyede, yüzde 4.5'lerde seyrediyor.

Avrupa Merkez Bankası Mayıs'ta piyasalardaki derinliği ve likiditeyi koruyabilmek için tahvil alımlarına başlamıştı. Programın başlatılmasının 1 ay sonrasında o zamanki başkan Trichet, konuyu detaylandırmadan, alımların "geçici" olacağını belirtmişti.

2011'de tahvil alımlarının yapılmadığı 5 aylık dönem, işlemlerin 22 milyar euroya tırmandığı 12 Ağustos haftasında sona erdi. AMB, İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin tırmanmasıyla yeniden alımlara başlamıştı.