Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi Çin'in, ihracatçıları küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasından korumak için yuandaki kazançları sınırlayacağına yönelik spekülasyon üzerine yuan, Ocak ayında son 18 yılın en sert düşüşüne işaret etti.

Çin, yarın Ocak ayına ait imalat PMI'ını açıklayacak. Bloomberg anketine katışan ekonomistler imalat PMI'sinin Aralık'ta 50.3'ten Ocak'ta 49.6'ya gerilemesini bekliyor. Xinhua Haber Ajansı'nda geçtiğimiz hafta yer alan bir habere göre Çin Merkez Bankası Danışmanı Li Daokui, yuanın denge seviyesine yaklaştığını söyledi. Avrupa'daki borç krizinin gelişen piyasa varlıklarındaki satışları artırmasının sonucunda döiz rezervleri geçtiğimiz çeyrekte 10 yıldan bu yana ilk kez geriledi.

Avrupa'daki borç krizinin devam etmesinden ötürü yatırımcıların Çin'in ihracat görünümünden kaygılı olduğunu belirten CCB International Securities Ltd.'ın Hong Kong'taki ekonomistlerinden Banny Lam, olası sermaye çıkışlarının da büyümeye ilişkin endişeleri katladığını söyledi.

Yuan, dolar karşısında bu ay yüzde 0.57 düşüşle 6.3300 seviyesine geriledi. Bu, Çin'in birleşik piyasaya ve piyasa kurlarına geçtiği 1994'ten bu yana en kötü performansına işaret ediyor. Yuan bugün yüzde 0.02 değerlendi.