Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut fiyatları Kasım ayında, sorunlu konutların ABD konut piyasasındaki iyileşmeyi zorlaştırması ile birlikte beklenenden daha fazla düştü.

ABD'de 20 kentteki konut fiyatlarını gösteren S&P/Case-Shiller Endeksi, 2011 yılının Kasım ayında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.7 düştü. Bu veri, Ekim ayında, yıllık bazda yüzde 3.4 gerilemişti. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 3.3 düşmesi bekleniyordu.

Diğer bir hacizli konut dalgası, fiyatları baskı altına alma tehdidini ve önceki resesyonu derinleştiren konut sektöründeki toparlanmayı geciktirme tehdidini getiriyor. Bu durum, ayrıca, Fed'in konut konut piyasasının "baskı altında kalmaya devam ettiği" yolundaki görüşün de altını çiziyor. Amerikan halkının rekor düşük seviyeye inmiş mortgage faizlerinden yararlanmaya ikna olması için gayrımenkul değerlerinin daha istikrarlı hale gelmesi gerekiyor.

Credit Suisse'in New York ofisinden ABD ekonomisti Jonathan Basile, "Hanehalklarının konut satış koşullarını algılama şeklinde bir değişiklik yok. Çoğunluk, konut satışları için kötü bir zaman olduğunu düşünüyor" dedi ve "Hanehalklarının sahip olduğu en büyük varlık olan konutların fiyatlarının daha da düşmesinin beklenmemesi için satılan konut sayısının daha da artması ve konut piyasası temel göstergelerinin daha iyi konuma gelmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.