Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz yılki depremden sonra hâlâ üretimindeki engelleri eski seviyesine getirmeye çalışan Japon otomobil, çip ve bilgisayar üreticileri yendeki yükselişin toparlanmayı zorlaştırdığına dikkat çekerek, bu yla ait kâr tahminlerini düşürdü.

Japonya'nın en büyük 3. otomobil üreticisi Honda Motor Co., en büyük çip üreticisi Toshiba Corp. ve en büyük bilgisayar hizmetleri şirketi Fujitsu Ltd., 31 Mart'ta sonlanan mali yıldaki kazanç tahminlerini azalttı.

Televizyon, uzay araçları, nükleer reaktörler ve notebook bilgisayarlar üreten Toshiba, güçlü yenin, operasyon maaliyetlerine 40 milyar yen(524 milyon dolar) zarar vereceğini tahmin ettiklerini söyledi. Şirketin yönetim kurulu başkan yardımcısı Makoto Kubo da, Tayland'da selden ötürü kapatılan fabrikaların maliyetinin de bir 40 milyar yeni daha kazançlardan sileceği tahmininde bulundu.

Önümüzdeki yılda en önemli konunun döviz kuru olduğunu savunan Tokyo'daki Toyota Asset Management Co.'nun baş stratejisti Masaru Hamasaki, yenin 2012'de dolar karşısında 85 seviyesine kadar gerilemesini bekliyor.

Japon yeninin geçtiğimiz yıl euro karşısında yüzde 9; dolar karşısında da yüzde 5.5'lik değerlenmesi deniz aşırı ülkelerden Japonya'ya gelen kazançları azaltarak, ülkenin ihracattaki rekabetini düşürdü.