Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dış piyasalar, Fujitsu Ltd.  ve Sumitomo Heavy Industries Ltd. gibi şirketlerin kar tahminlerini düşürmesi ve Asya bölgesinde ekonomik zayıflamayı işaret eden verilerden olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri kazançlarını geri verirken, Güney Kore para birimi won ve ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.3 kadar yükseldikten sonra, Tokyo saati ile 16:08'de yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9 geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1'lik bir kayıp yaşadı. Güney Kore para birimi won yüzde 0.3 değer kaybetti ve 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında düştü. Euro Portekiz'in borçlanma ihalesi öncesi değer kaybetti ve dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek değer kaybını üçüncü güne taşıdı. Petrol yüzde 0.2 yükselirken, buğday son dört ayın zirvesine çıktı.

Asya hisse senetleri, Çin'de imalat sanayinin Ocak ayında beklenmedik bir şekilde genişlemesinin para politikasının daha da gevşetileceği beklentilerini azaltması sonucu değer kaybetti. Güney Kore'de ihracat iki yılı aşkın bir süredir ilk kez düştü ve Avustralya'da konut fiyatları 2011 yılının en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, dün Atina'da yaptığı açıklamada, özel sektör alacaklılar ile borç takası anlaşmasının "bir adım ötede" olduğunu söyledi.

Singapur'da Forecast Pte Döviz stratejistlerinden Lee Wai Tuck, "Yunanistan görüşmelerinin uzamaya devam edeceği endişeleri var" dedi ve "Görüşmeler ne kazar uzun sürerse, kriz o denli kötüleşmeye devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.