Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

YURT İÇİNDE DE VARLIKLAR AYRIŞTI

Güne moralli başlayan ve gün boyu da alıcılı seyreden TL varlıklar günün ikinci yarısına doğru momentum kaybetmeye başladılar. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2012 yılının ilk Enflasyon Raporu'nu açıklaması da piyasada pozisyon değişimlerine sebep oldu. Basına açık konuşma öncesi %9.30'lu seviyelerde gezen gösterge tahvil faizi yükseldi ve günü % 9.44 bileşikten tamamladı. Bankanın yıl sonu enflasyon tahminini piyasa beklentisi olan daha yüksek düzeye resmen çekmesi faizi yükseltti. Tahmini % 6.5 olarak belirleyen banka 5 olan heefin yakalanması için ise 2013 ortasına bıraktı. Dolar/TL hafif alımlarla yükselirken güne 1.7786'dan başlıyor.

Euro/TL 2.3219 ve Sepet Kur 2.0507'de. Günün ayrışan ismi ise İMKB 100 Endeksi oldu. 200 günlük ortalamanın satış için iyi bir yer olduğunu düşünen yatırımcıların satışlarıyla gerileyen endeks günü %1.11 gerileyerek 57.171 puandan tamamladı. Gün içinde görülen en yüksek seviye ise 58.471 oldu.

Sanayi hisselerinin % 0.77 yükseldiği günde bankalara gelen hacimli satışlar banka hisselerini % 2.9 aşağı çekti. Banka hisseleri ile gerileyen endeks de böylece 58.355 seviyesindeki 200 günlük ortalamasının altında günü tamamladı. 200 günlük ortalama endekste oluşan gün sonu kapanışların basit ortalaması ile bulunuyor. Son 6 aylık psikolojinin ortalamasını yansıttığı düşünülen göstergenin aşağı ya da yukarı yönde aşılmasının güç olduğu, aşılıp üzerinde kapanışlar yapıldığı takdirde de hareketin güçlü şekilde
devam edeceği varsayılıyor.

DÜNYADA YENİ HİKAYE EKSİK

ABD cephesinde tüketici güveninin gerilemesi ve konut fiyatlarının gerilmeye devam etmesi can sıkarken satışların sertleşmesi için yeterli olmadı. S&P 500 Endeksi % 0.05 gerilerken günü 1.312 puandan tamamladı, Dow Jones ise 12.632 seviyesinden ve % 0.16 düşüşle seansı bitirdi. Kapanış sonrası gelen internet devi Amazon.com açıkladığı bilançoda beklentileri karşılayamayınca vadeli işlemlerde endeks kontratları değer yitirdiler. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq % 0.38 geriliyor, S&P 500 % 0.23 düşüşte. Bugün açıklanacak imalat verisi, Cuma günü açıklanacak olan ve enflasyon ile problemini çözmüş olan FED'in 2. Hedefi konumundaki iş gücü piyasası verileri öncesinde hayli önem taşıyor.

Avrupa cephesi, Yunanistan hikayesine bakmaya devam ediyor. Başbakan Papademos'a göre özel sektör kreditörleri ile anlaşma haftasonundan önce gelecek. Anlaşmanın sağlanması halinde ise IMF / AB ve Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) oluşan Troyka heyeti 130 milyar euroluk ikinci yardım paketinin onaylanması kararını verebilecek. Kararın onaylanması ve yardımın gelmesi durumunda ise Mart 20'deki 14.5 milyar Euro tutarındaki borcun ödenmesini sağlayacak. Diğer bir sorunlu ülke olan Portekiz'de faiz yüksek kalmaya devam ediyor. 10 yıllık faizi % 16.39'da fiyatlanan ülkenin bugün kısa vadeli bono ihaleleri izlenecek. Euro/Dolar güne % 0.28 kayıpla 1.3048'den devam ediyor.

Yeni yıl tatiline çıktığında bankaların ayırdığı zorunlu karşılıkta indirim beklenen ülke olan Çin'de beklenen gevşeme gelmiyor. Bugün açıklanan Ocak ayı PMI (Satın alma yöneticileri) verisi, genişleme ve daralma sınırı olarak kabul edilen 50'nin hemen üzerinde 50.5 açıklanarak beklentileri aştı ve fazladan gevşeme beklentilerini törpüledi. Diğer taraftan bölgeden gelen Sumitomo, Fujitsu gibi şirket karlarının beklentileri karşılayamaması da moral bozuyor. MSCI Asya Endeksi günü % 0.2 düşüşle götürüyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.08 değer kaybederken Çin Şanghay Bileşik Endeksi % 1.14 aşağıda. Japonya'da ise Nikkei 225 Endeksi % 0.08 primli.

Yeni hikaye bulamayan risk piyasalarının desteğinden yoksun kalan emtia cephesinde de gerilemeler görülüyor. Dün % 0.08 gerileyen S&P GSCI Emtia Endeksi bugün de sakin seyrediyor. ABD tipi ve Brent petrolde sınırlı alımlar yaşanırken NYMEX 98.63'de, Brent 111.28 Varil / Dolar'da. Değerli metallerde satışlar yaşanırken gümüş ve altında sınırlı geri çekilmeler var.

Spot altın ons başına 1.733 dolardan alıcı buluyor. Tarım emtiası günün en yeşil grubu olarak işlem görüyor. Ukrayna'daki don sebebiyle ekinlerin zarar gördüğü spekülasyonu ve Rusya'da buğdaya gelebilecek yeni vergi haberleri buğdayı son 4 ayın zirvesine taşırken mısır ve soyanın da yükseldiği görülüyor. Buğday kontratları % 0.98 yükselişte. Kaybeden tarafta yer alan baz metaller içinde bakır % 0.69 aşağıda.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

- EURO BÖLGESİ PMI - OCAK 11:00

- İNGİLTERE PMI - OCAK 11:30

- EURO BÖLGESİ TÜFE - OCAK 12:00

- İTO ENFLASYONU 12:00

- PORTEKİZ BONO İHALELERİ (3 - 5 AYLIK İKİ İHALE YAPILACAK)

- ABD ÖZEL SEKTÖR İSTİHDAMI - ADP 15:15

- ABD OCAK AYI ISM İMALAT VERİSİ 17:00

 

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan ŞEN

Bloomberg HT Araştırma Bölümü