Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mali krizdeki Yunanistan'ın özel sektör kreditörleriyle bu haftanın sonuna kadar borç takası anlaşmasını tamamlamakta zorlanmasının sonucunda euro, 2 gündür kaydettiği kayıplarına tutundu.

Temerrüte düşmeyi önlemek için daha fazla yardım ihtiyaç duyarak Yunanistan'ın peşinden gideceğine ilişkin endişelerin görüldüğü Portekiz'in bugünkü tahvil ihalesinin öncesinde euro, yen karşısında 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Avustralya doları, Çin'de imalat sanayi PMI'sinin geçtiğimiz ay beklenmedik şekilde artış kaydetmesinin ardından düşüşünü sınırlandırdı.

Yunanistan ve kreditörleri arasındaki görüşmelerin sürüncemede kalmaya devam edeceğine yönelik endişelere dikkat çeken Singapur'daki Forecast Pte'nin Döviz stratejistlerinden Lee Wai Tuck, görüşmeler uzadıkça krizin daha da kötüleşme riski bulunduğuna dikkat çekerek, bunun ralli yapan piyasaya satış getireceğini söyledi.

Euro, dolar karşısında dün yüzde  0.5 düşüş kaydetmesinin ardından bugün de yüzde 0.1 kayıpla 1.3071 seviyesine geriledi. Avrupa'nın ortak para birimi euro, yene karşı yüzde 0.2 değer kaybederek 99.59 seviyesine düştü. Günün erken saatlerinde yen karşısında 76.15 seviyesine kadar gerileyerek 31 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine işaret eden dolar, yüzde 0.1 düşüşle 76.20'de seyrediyor.

Yunan Başbakanı Lucas Papademos dün bu haftanın sonuna kadar özel sektör kreditörleriyle borç takası anlaşmasını sağlamayı istediğini söyledi. Papademos, Almanya'nın daha fazla zarar yazılmasına ve bütçe kesintilerine yönelik taleplerini karşılamaya çalışacağını da aktardı.