Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Atina'daki borç takası görüşmelerinde yer alan Yunanistan'ın özel sektör kreditörleri, büyümeyi, yeni tahvillerde daha düşük faizleri kabul etmelerinin etkisini azaltacak şekilde arabulucu olarak kullanabilir.

Borç takası görüşmelerine ilişkin bilgisi olan 2 kaynak, AB liderlerinin taleplerinin ardından Atina'da geçtiğimiz hafta yürütülen görüşmelerde kreditörlerin 30 yıllık yeni tahvillerde yüzde 4.25 yerine yüzde 3.6 faiz istediğini söyledi.

Daha düşük faizli kupon, yatırımcıların zararını yüzde 70'e çıkartırken, araya bir GSYH varantı eklemek, zararı, mevcut değerin yüzde 0.5 ila 3 oranında azaltıyor. GSYH varantı eklemek, tahvil sahiplerinin, ekonomide sıçrama olması hâlinde daha fazla getiri sağlayacağı anlamına geliyor.

Kaynaklar Yunanistan ve özel sektör kreditörlerinin prensipte bu varantları içeren bir anlaşmaya hemen hemen yakın olduğunu söyledi. Kreditörler için ekstra bir teşvik olarak, borçların daha güvenli olması için Yunan yasası değil, İngiliz yasalarına göre yönetilmesi bekleniyor.

Diğer yandan tüm bu maddeler de değişebilir ve Yunanistan'ın AB ve IMF'den ikinci kurtarma paketini alıp almayacağı da henüz kesinleşmedi.