Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin'de imalat sanayindeki genişlemenin, Yunanistan'ın kreditörlerle anlaşmaya varmada zorluk çekmesine ağır basması sonrası yükseldi. Bu hareket sonucu, Stoxx Europe 600 Endeksi 1998'den bu yanaki en iyi yıl başlangıcını daha da genişletti. ABD endeks vadeli kontratları fazla bir değişiklik göstermezken, Asya hisse senetleri değer kaybetti.

Petrol üreticileri ve banka hisseleri kazançlara öncülük etti. RWE AG, Morgan Stanley'in hisseyi "en iyi fikirler" listesine almasının ardından değer kazandı. Dünyanın en büyük kanser ilacı üreticisi Roche Holding AG, karının analistlerin tahminlerinden daha kötü çıkmasının etkisi ile yüzde 1.2'lik bir kayıp gerçekleştirdi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek Londra saati ile 08:06'da 255.5 puana çıktı. Gösterge endeks geçen ay, ABD ekonomisindeki toparlanmanın sürmesi ve Avrupalı politika yapıcıların borç krizini önleyecekelrini spekülasyonunun güçlenmesi sonucu, yüzde 4'lük bir ralli yaptı ve 1998'den bu yana en hızlı Ocak ayı çıkışını gerçekleştirdi. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermezken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kaybetti.

Çin'de imalat sanayi endeksi Ocak ayında, dünyanın en büyük ekonomisinin, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin ihracatı olumsuz etkilemesi ve hükümetin emlak piyasasına getirdiği kısıtlamalara iyi dayanması ile birlikte yükseldi. Resmi satın alma yöneticileri endeksi, Aralık ayındaki 50.3 seviyesinden Ocak ayında 50.5'e yükseldi ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanından daha iyi çıktı. Bu verinin 50'nin üzerinde çıkması, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.