Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de imalat sanayi Ocak ayında son yedi ayın en hızlı yükselişini gösterdi. Bu durum, imalat sanayinin bu yıl büyümeye öncülük edeceğini işaret ediyor.

ISM imalat sanayi endeksi, Aralık ayı seviyesi olan 53.1'den Ocak ayında 54.1 seviyesine yükseldi. Ancak Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 54.5 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor. Öte yandan, siparişler ve ihracat talebi de geçen ay artış gösterdi.

2011 yılının sonunda stokların yeniden oluşturulmasından destek bulan fabrika siparişleri, Caterpillar Inc. gibi şirketlerin ekipmanlarını güncellemek için verdiği siparişler ve artan otomobil talebinin oto üreticilerinin satışlarını artırması sonucu genişlemesini sürdürüyor. Bu sektörün daha da genişlemesi, dünyanın en büyük ekonomisini, Avrupa'daki krizden kaynaklanan güçlüklerden koruyacak.

Detroit'te Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomistlerinden Russell Price, "İmalat sanayi büyümeye devam edecek" dedi ve "Otomotiv, imalat sanayindeki olumlu endüstri. Zira bu sektörde talep artıyor. Stoklar, fabrika aktivitelerine destek severecek düzeyde" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan 80 ekonomistin tahminleri 53 ile 56 seviyeleri arasında gerçekleşti.

Çin'de imalat sanayi endeksleri, dünyanın en büyük ekonomisinin, Avrupa borç krizi nedeniyle ihracatının olumsuz etkilenmesine ve hükümetin emlak piyasasına kısıtlamalar getirmesine iyi direnç göstermesi ile, Ocak ayında yükseldi. Resmi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Aralık ayındaki 50.3 seviyesinden Ocak ayında 50.5'e yükseldi. Ancak bu veri bir Çin'de bir hafta süren tatil dolayısıyla bozulmuş olabilir. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından açıklanan diğer bir PMI verisi 48.8 seviyesine yükselmişti.