Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Yunanistan sorumlu müdürü Poul Thomsen, Avrupa'nın en sert kemer sıkma programı olan Yunanistan'da uygulanmaya çalışılan mali konsolidasyonun başarısız olduğunu kabul etti. Thomsen, ekonomik toparlanmanın, ülkenin tedbirlerini ve yapısal reformlarındaki odaklarının değişmesi hâlinde görülebileceğini söyledi.

Yunanistan'ın kemer sıkma programının mimarlarından Thomsen, yaygın görüşe rağmen, borç krizindeki ülkenin Aralık 2009'da patlayan krizden bu yana çok fazla şey başardığını söyledi.

Mali düzenlemeler konusunda biraz hızın kesilmesi gerektiğini ve bir süre ekonomiyi modernize edecek reformlara hız verilmesi gerektiğini savunan IMF yetkilisi, politikadaki değişikliklerin özel sektör kreditörleriyle yapılacak anlaşmalarını da yansıtacağını söyledi.

IMF'nin mevcut programından ve alışılan söylemlerinden farklı açıklamalarda bulunan ve Yunan Kathimerini gazetesine konuşan Danimarkalı IMF yetkilisi, "halkın hoşgörüsünün ve kaldırabileceği şeylerin" bir sınırı olduğunun altını çizdi.

Yunanistan'ın bütçe açıklarını azaltmaya devam etmesinin gerekeceğini hatırlatan Thomsen, ancak "mali konsolidasyonlar ile reformlar" arasındaki doğru dengeyi sağlamalarının gerektiğine dikkat çekti.