Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ve ABD'de ilerleme kaydeden imalat verilerinin, küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserliği desteklemesi sonucunda Tokyo Borsası yükseldi.

Japonya'nın kazanç bakımından en büyük 2. otomobil üreticisi Honda Motor Co., ABD'deki satışlarının 8 aylık düşüşünün ardından yeniden sıçraması üzerine yüzde 2.5 değer kazandı. Nomura Holdings Inc., işlem komisyonlardaki düşüşe rağmen son çeyrekte sürpriz bir şekilde varlık satışlarında kâr açıklamasıyla yüzde 6.8 yükseldi ve aracı kuruluşlara öncülük etti. Sharp Corp., Aquos televizyonlarının fiyatlarının düşmesiyle rekor seviyede zarar etmesi üzerine Nikkei 225 Endeksi'nin en büyük kaybedeni oldu.

Dünkü imalat rakamlarının kesinlikle iyi olduğunu söyleyen Toyota Asset Management Co.'nun baş stratejisti Masaru Hamasaki, küresel ekonominin geçtiğimiz yıl büyük oranda Avrupa'daki sorunlara odaklanmış olduğunu, ancak şimdi toparlanma aşamasına geçtiğini belirtti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 artışla 8,886.63 puana çıktı. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.1 kazançla 765.90 puana yükseldi. Endekste düşüş kaydeden hisselerin iki katı miktarda hisse değerlendi. Tokyo Borsası'ndaki aralarında Sony Corp. ve Hitachi Ltd.'ın da bulunduğu 241 şirket, bu sabahki teknik arızanın işlemleri sekteye uğratmasının ardından Tokyo saati ile 12:30'da yeniden işlem görmeye başladı.