Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın Borsaya kote en büyük emtia traderı Glencore International Plc, Afrika'dan Asya'ya kadar kömür, bakır ve nikel madenlerine sahip olmak için, Xstrata Plc'nin, sahip olmadığı hisselerin tümünü almak üzere teklif verdi.

Glencore, Zug, İsviçre merkezli Xstrata'dan Londra Borsası'na yapılan açıklamaya göre, tüm hisseler için teklif sundu. Glencore halihazırda Xstrata'nın yüzde 34'ünü elinde tutuyor ve dünkü kapanış fiyatına göre, şirketin kalan kısmının değeri 21.9 milyar sterlin.

Baar'da iki mil ötede bulunan Glencore'un Xstrata ile birleşmesi, 10 yıl önce Xstrata'nın Gelencore'un Avustralya ve Güney Afrika'daki kömür madenlerini 2.5 milyar dolara satın aldığı ve Londra'da halka açıldığı dönemde ayrılan iki şirketin tekrar bir araya gelmesine neden olacak. Credit Suisse Group AG, Ekim ayında yayınladığı bir raporda, birleşmenin 704 milyon dolara kadar bir tasarruf sağlayabileceğini kaydetmişri.

Sydney'de Platypus Asset Management Ltd.'den Prasad Patkar, "Glencore'un böylesine baskın bir emtia traderı ve pazarlamacısı olması ve Xstrata'nın böylesine güçlü bir zor varlıklar işletmecisi olmasından dolayı, birleşmenin devasa bir değer yaratacağını düşünüyorum" dedi ve ""Bir yandan, büyük bir madencilik uzmanlığı, öte yandan, büyük bir pazarlama uzmanlığı var. İki artı iki beş olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Xstrata, yaptığı açıklamada, Glencore ile yürütülen görüşmelern bir anlaşmayla sonuçlanıp sonuçlanmayacağının belirsiz olduğunu kaydetti.