Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisse senetlerinin 1994'ten bu yana en iyi başlangıcını yapması ve gelişen piyasa paralarındaki yüzde 7 değerlenmesinin ardından en büyük bankaların stratejistleri ayı piyasası tahminlerinden vazgeçiyor.

Yatırımcılarda "tedbirli" davranmaları konusunda uyarı yapmasının yalnızca 2 hafta sonrasında UBS AG'nin baş ekonomisti Larry Hatheway, küresel hisseler ve yüksek getirili tahvillerdeki tavisyesini yükselterek, hata yapmış olduklarını ancak hâlâ geç olmadığını söyledi. Royal Bank of Scotland Group Plc. ve Societe Generale SA'nın küresel piyasalar stratejileri müdürü Benoit Anne de gelişen ülkelerdeki tahminlerinin de yanlış çıktığını söyledi.

MSCI Dünya Endeksi Ocak ayında yüzde 5.7 yükselerek, Avrupa'daki borç krizinden ötürü ilk yarıda kayıp öngörmüş olan Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc. ve Barclays Plc'nin stratejistlerini şaşırttı. Hisse senetlerindeki ralliyi öngörebilmiş olan JP MOrgan Chase&Co. ise ABD konut piyasasındaki ilerlemelerin sürdüğü ve Çin'in kredi kontrollerini, büyümeyi teşvik edici şekilde gevşetmesi hâlinde bu yükselişin devam edeceğini söyledi.

Geçtiğimiz yılın sonunda herkesin düşüş beklentisi içine girdiğinin altını çizen Bank of America'nın teknik ve piyasa analisti olan ve 27 Aralık'tan S&P 500 Endeksi'nde ilk yarı için yüzde 15 düşüş öngörmüş olan Mary Ann Bartels, 31 Ocak'taki açıklamasında "piyasanın yükselmekten başka çaresi yoktu" dedi.