Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mali krizdeki Yunanistan'ın ikinci uluslararası kurtarma paketini kazanma savaşı, yalnızca, ülkenin Euro'da kalma çabalarından biri olabilir.

Avrupalı liderler ve Yunanistan'ın kreditörlerinin önümüzdeki günlerde tamamlanacağını söylediği kurtarma planı, tahvil sahiplerinin gönüllü olarak yüzde 70 oranında zarar yazmasını da kapsıyor ve kredi miktarının 130 milyar euroyu aşacağı tahmin ediliyor.

Bunun kanamayı durdurmayacağını söyleyen aralarında Holger Schmieding'in de bulunduğu Londra'daki Berenberg Bank'ın ekonomistleri, Yunanistan'ın, Almanya öncülüğündeki Euro Bölgesi ülkelerinin önermek istediğinin çok üzerinde borç ve bütçe açığı ile çok altında büyümeye sahip olduğunu vurguladı.

Schmieding'in "Yunanistan'ın problemi çok derin" ifadelerinin kullanıldığı 30 Ocak tarihli raporda, aşırı kemer sıkma, yetersiz reformlar, siyasi kilit ve yönetimdeki sıkıntılardan ötürü Yunanistan'ın mevcut programının başarısız olduğunu söyledi ve "bunun bir benzeri de işe yaramayacaktır" dedi.

Yunan yetkililer, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF'den oluşan Troyka Heyeti ile müzakereleri sürdürürken, Deutsche Bank AG'nin CEO'su Josef Ackermann bu hafta sonu borç takası görüşmeleri iin Atina'ya gidebilir.