Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdamın Ocak ayında, önceki aya göre yavaşlasa da artış göstermesi bekleniyor. Bu durum, şirketlerin, ABD'deki büyümenin Avrupa'daki yavaşlamaya ağır bastığı yolundaki güveninin arttığının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Bloomberg News'un anketine katılan 89 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, tarım dışı istihdamın Ocak ayında 140,000 artması bekleniyor. İstihdam Aralık ayında 200,000 artmıştı. İşsizlik oranının ise aynı dönedem, yaklaşık üç yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8.5'te kalması bekleniyor.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'nin New York ofisinden baş finansal ekonomist Chris Rupkey, "İstihdam piyasası kayda değer bir hızda yeni iş yaratmaya devam ediyor" dedi ve "Henüz normale dönmedik ama o yoldayız" değerlendirmesinde bulundu.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra görülen büyüme dönemleri içinde en yavaş genişlemeyi gösteren ve ekonominin yüzde 70'ini kapsayan tüketim harcamalarının artması için daha fazla istihdam artışı ve daha büyük çaplı ücret artışları gerekiyor. İşsizlik oranının çok yüksek seviyelerde kalacağı endişesi, geçen hafta açıkladığı üzere, Fed'in faizleri daha uzun bir süre için düşük tutacak olmasının bir nedeni olarak gösteriliyor.

Tarım dışı istihdam verisi TSİ 15:30'da açıklanacak. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin istihdam artış tahminleri 95,000 ile 225,000 arasında kaldı.