Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aylık istihdam verilerinin öncesinde, Standard&Poor's 500 Endeksi 1 yılın en uzun süreli haftalık kazanç dönemine işaret etmesiyle ABD endeks vadelileri artış kaydetti.

Mart teslimatlı S&P 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.2 kazançla 1,325.7 puana çıktı. Bu hafta yüzde 0.7 yukarıda seyreden endeks, 5. haftasını da yukarıda tamamlamaya hazırlanıyor. Dow Jones Vadeli Kontratları da yüzde 0.2 artış kaydetti ve 12,699 puan oldu.

S&P 500 Endeksi, Fed'in faizleri 2014'ün sonuna kadar rekor düşük seviyede tutacağını söylemesi, beklentinin üzerinde gelen ekonomik veriler ve Avrupa Merkez Bankası'nın bankalara daha ucuz likidite desteği sağlamasıyla 3 Ekim'deki düşüşünden bu yana yüzde 21 oranında ralli yaptı.

1 Şubat'taki verilere göre ADP İşveren Hizmetleri'nin rakamlarına göre şirketler Ocak'ta istihdamlarına 170 bin kişi ekledi.

Londra'daki CMC Markets'ın piyasa analistlerinden Michael Hewson, İyimserliğe işaret eden ADP verilerinin ardından, işgücü piyasasının Ocak rakamlarıyla birlikte mercek altında olmaya devam ettiğini söyledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, bugün açıklanacak olan aylık istihdam rakamlarının Ocak ayında 140 bin kişilik artışa işaret etmesini, işsizlik oranının da yüzde 8.5 ile 3 yılın en düşük seviyesinde kalması bekleniyor.

Fed Başkanı Ben Bernanke dün bir kez daha ABD ekonomisine ilişkin endişelerini dile getirdi. Büyümenin hızının, özellikle işsiz sayısı göz önünde bulundurulduğunda "sinir bozucu" ölçüde yavaş olduğunu söyleyen Bernanke, "ağır aksak ilerleyen büyüme, ekonomiyi şoklara duyarlı hâle getiriyor" dedi.