Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası'nda işlem gören hisse senetleri, dünyanın en büyük ekonomisinde istihdamın beklenenden daha fazla artması ve küresel anlamda imalat sanayinin güçlenmekte olmasından dolayı değer kazandı. Bu hareketle birlikte, Standard & Poor's 500 (SS&P 500) Endeksi beşinci hafta üst üste yükseliş gerçekleştirdi.

 

Bank of America Corp. ve American Express Co.geçen hafta en az yüzde 5.8'lik sıçramalar gerçekleştirdi ve Mayıs 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gören Dow Jones Endeksi'ndeki kazançlara öncülük etti. Finans ve teknoloji hisse grupları en az yüzde 3.1 yükseldi ve S&P 500 Endeksi'ndeki 10 grup arasında en iyi performans gösteren sektörler oldu. Whirlpool Corp., karının analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkmasının desteği ile yüzde 26 prim yaptı.

S&P 500 Endeksi geçen hafta yüzde 2.2 yükselerek 1,344.90 puana çıktı ve Ocak 2011'den bu yana en uzun haftalık yükseliş dönemini gerçekleştirdi. Endeks bu yıl yüzde 6.9 yükseldi ve 1987'den beri en iyi yıl başlangıcını yaptı. Dow Jones Endeksi ise geçen hafta 201.77 puan ya da yüzde 1.6 yükselişle 12,862.23 puana ulaştı.

New York'ta BNY Mellon Wealth Management kıdemli yatırım stratejisti Bernard Schoenfeld, "Pozitif geri besleme dönemindeyiz" dedi ve "İstihdam görünümü iyileşiyor. Şirket karlarındaki büyümenin iyi olmaya devam ettiğini görüyoruz. Değerlemeler cazip ve ekonomi iyileşiyor görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi, Avrupa borç krizinin endeksi yüzde 19 düşürdüğü 29 Nisan-3 Ekim arası dönemden sonra, beklenenden daha iyi çıkan ekonomik veriler ve şirket karlarının desteği ile toparlandı. Endeks, dokuz ay önceki zirvesine ve Haziran 2008'den bu yanaki en yüksek seviyeye ulaşmaya yalnızca yüzde 1.4 uzaklıkta. Geçen hafta görülen yükseliş, ABD'de işsizlik oranının son üç yılın en düşük seviyesine inmesinden ve ABD, Çin ve Avrupa'daki imalat sanayi verilerinin iyi çıkmasından destek buldu.

ABD'de dün açıklanan Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi 243,000 artarak Bloomberg News'un anketine katılan tüm ekonomistlerin tahminlerinden daha iyi çıktı. Bloomberg'in anketine göre bu verinin 140,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise aynı dönemde yüzde 8.3'e geriledi. Bu oran Aralık ayında yüzde 8.5 seviyesindeydi.