Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı sona erdi. Basına kapalı yapılan toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü.

Türkiye'nin tarih yazdığı alanların başında savunma sanayi olduğunu belirten Erdoğan, "2002 yılında yüzde 80 oranında dışa bağımlı iken bugün savunma ihtiyaçlarımızın neredeyse tamamını yerli ve milli imkanlarla karşılıyoruz. Bundan 10 sene önce 1,2 milyar dolar olan savunma ihracatımız 4,5 kat artışla 2023 yılında 5,5 milyar dolara yükseldi. Geçen sene 185 ülkeye 230 çeşit savunma sanayi ürünü ihraç ettik. SİHA teknolojisinde dünyada ilk üç ülke arasındayız. Afrika'dan Avrupa'ya 50'den fazla ülke Türk şirketlerinin ürettiği İHA'ları kullanıyor. İHA, sadece askeri alanlarda değil tabii afetlerde, arama kurtarma faaliyetlerinde kritik rol oynuyor" dedi.

"1 trilyon lira üzerinde kaynak aktardık"

6 Şubat depremlerinde 680 bini konut, 170 bin işyeri olmak üzere toplam 850 bin bağımsız konutun kullanılamaz hale geldiğini dile getiren Erdoğan, "1 trilyon lira üzerinde kaynak aktardık. Yaz aylarında birlikte inşallah inşallah daha seri şekilde tamamlanacak. 412 bin 682 konut, 38 bin 615 ticarethane olmak üzere 451 bin 297 bağımsız bölümünün ihale süreci bitti inşa faaliyetlerine başlandı. Toplam 110 bin kişilik işçi ordumuzla sahadayız. 4 bin 300'den fazla köyde köyevi inşa ediyoruz. Şubat ve Mart aylarında 76 binden fazla konutu vatandaşlarımıza teslim ettik. Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim etmeyi hedefliyoruz" dedi.

2025 yılının son aylarına doğru bütün hak sahiplerine konut ve işyerlerini teslim etmiş olacağını ifade eden Erdoğan, "Kentsel dönüşümde 28 binden vatandaşımız işlemlere başladı. Depremzede şehirlerimizde içme suyu, atık suyu, kanalizasyon projeleri için yerel yönetimlere 64 milyar liralık hibe desteği sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Doğum istatistikleri endişe verici

TÜİK'in 2023 yılı doğum istatistikleri endişe verici olduğunun altını çizen Erdoğan, buna göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı 2023 yılında 1,51'e gerilediğini dile getirdi. Nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altınna inildiğini belirten Erdoğan, "Açık söylüyorum bu Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir bir felakettir. Biz bu tabloyu gördüğümüz için sürekli 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Maalesef zaman öngörülerimizde bizi haklı çıkardı. En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor. Nüfus millet olarak en büyük gücümüzdür bunu korumak zorundayız. Önümüzdeki dönem bu konularda daha kararlı olacağız. Küresel dayatmanın en bariz olduğu alanların başında cinsiyetsizleştirme politikaları geliyor. Bunun dünyada nasıl vahim boyutlarına önceki hafta düzenlenen Eurovision yarışmasında şahit olduk. Gençlere takdim edilen tuhaf tiplerin toplumsal yozlaşmanın Truva atı olduklarının açıktır" diye konuştu.