Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de beklenenden iyi çıkan istihdam verilerinin ekonomiye yönelik iyimserliği artırması, geçen hafta uluslararası piyasaları etkiledi. ABD'de hisse sentleri yükseldi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi 1987 yılından bu yana gerçekleştirdiği en iyi yıl başlangıcını daha da ileri götürdü. ABD Hazine tahvilleri ise değer kaybetti. Kakao, kurşun ve çinko fiyatları emtia grubundaki yükselişlere öncülük ederken, altın, gümüş ve doğalgaz değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.5 yükselerek haftayı 1,344.90 puandan kapattı ve bu yılki yükselişini yüzde 6.9'a genişletti. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi 11 baz puan yükselişle Kasım ayından bu yana en hızlı artışını gösterdi ve yüzde 1.93'e ulaştı. Dolar Endeksi, kazançlarını geri vererek önceki kapanışına göre pek fazla bir değişiklik göstermedi. Petrol son altı haftanın en düşük seviyesinden yükselirken, altın ve gümüş yüzde 1'in üzerinde değer kayıpları yaşadı. S&P 500 Endeksi beş hafta üst üste yükselerek son bir yılın en uzun süreli haftalık çıkış dönemini yaşadı. Dow Jones Endeksi ise Mayıs 2008'den bu yana en yüksek kapanış seviyesinin üzerine çıktı.

ABD'de tarım dışı istihdam Ocak ayında 243,000 artarak Nisan ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi ve Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin tümünün üzerinde çıktı. İşsizlik oranı ise aynı dönemde yüzde 8.3'e düşerek Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Hisse senetleri, ABD'de hizmet sektörünün beklenenden daha fazla büyüdüğünü gösteren veri sonra çıkışını hızlandırdı.

Philadelphia'da PNC Wealth Management'ın şef yatırım yetkilisi James Dunigan, Bloomberg News'a telefon yoluyla yaptığı değerlendirmede, "İstihdam raporu, ekonominin çoğu kişinin düşündüğünden daha güçlü olduğunu teyit ett. Bu, şirket karlarının ileride ne olacağını ve hisse senetleri için olasılıkları da işaret ediyor. Riskli varlıklar daha az riskli hale dönüşüyor olabilir" dedi.