Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tüm haftasonunu AB kurtarma planınca öngörülen reformların kabul edilmesi için anlaşmaya çalışmak ile geçiren Yunanistan üzerindeki baskı artıyor. Avrupalı liderler ülkeyi, gerekli şartları kabul etmeleri için zorluyor.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının 130 milyar euro değerindeki yardım paketinin artırılmayacağını söylemelerinin ardından Yunanistan'ın geçiş hükümetinin başbakanı Lucas Papademos ekonomik rekabetliliğin artırılması ve harcama kesintilerinin genişletilmesi için parti liderleri ile sonu belirsiz bir anlaşma yaptı.

Alman Der Spiegel dergisine konuşan Lüksemburg Başbakanı ve Euro Grup Başkanı Jean-Claude Juncker, eğer Yunanistan'da işlerin yolunda gitmediğine karar verilirse, yeni bir programın olmayacağını; bunun da ülkenin Mart'ta iflas bayrağı çekecek olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Deutsche Bank AG'nin CEO'su Josef Ackermann da bu hafta sonu, Yunanistan'ın temerrüte düşmesinin "bir kırılma noktası"na neden olacağını savundu.

Yunan liderler dün genel bir taslak üzerinde anlaşsa da, Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Antonis Samaras, resesyonu daha da derinleştireceğini iddia ettiği Troyka Heyeti'nin taleplerine karşı mücadele edeceğini söyledi.

Uluslararası kreditörler Atina'ya bugün saat 11'e kadar zaman tanırken Atina'daki liderler de bu vakite kadar bir anlaşma sağlamaya çalışacak.

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos 4 Şubat'ta Atina'daki müzakerelerin bıçağın ucunda olduğunu söylemişti.

Bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris'te ortak bir bakanlar kurulu toplantısında bir araya gelecek.